Katalog

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

05.05.2023 01:05

Axelkopplingar från norelem

Från enkla drivenheter till komplexa positioneringsdrifter

Exakt vridmomentöverföring, vibrationsdämpning och rörelsekontroll - kopplingar från norelem är mångsidiga och finns i olika utföranden. Bland dessa finns bland annat bälgkopplingar i metall, klavkopplingar i elastomer, fjäderstångskopplingar, tvärslidkopplingar och styva kopplingar.

Axelkopplingar kopplar ihop två axlar och överför roterande rörelser och vridmoment från en drivande axel till en driven axel. Axlarna kopplas samman via en styv eller flexibel förbindelse. Oftast realiseras linjära axelkopplingar med flexibla axelkopplingar. Axelkopplingar används också för att kompensera axiella och radiella axelförskjutningar och vinkelfel samt för att dämpa vibrationer och stötar.

Användningsområden för norelem-kopplingar

Axelkopplingar används inom en mängd olika områden och konstruktioner: från enkla drivningar i verktygsmaskiner, förpacknings- och textilmaskiner till komplexa positioneringsdrivningar inom styr- och reglerteknik. De delas in i två funktionsområden. Å ena sidan finns det tillämpningar där överföringen av vridmoment och kraft står i fokus, t.ex. i pumpar, transportsystem och omrörare. Å andra sidan finns det tillämpningar för läges- och rörelsereglering som ska överföra roterande rörelser exakt och med lägesnoggrannhet, t.ex. i servo- och stegmotorer för linjära axlar.

Tillgängliga utföranden

Norelem erbjuder axelkopplingar som metallbälg- och elastomerklaukopplingar samt fjäderstångs-, tvärslid- och styva kopplingar. Valet av konstruktion beror främst på den kraft som ska överföras och den förbindelse som ska balanseras. Monteringstypen är också en viktig faktor. Det finns till exempel versioner med klämnav och avtagbara klämnav, som är slitsade och delade när det gäller styva kopplingar. Kopplingar med avtagbara, delade klämnav kan monteras radiellt. Axeln och drivningen behöver inte demonteras för att montera eller byta ut kopplingen.

Axelkopplingar är nästan underhållsfria. Endast när det gäller elastomerklaukopplingar utsätts polyuretankopplingsstjärnorna för slitage på grund av ålder och belastning. Stjärnorna kan dock enkelt bytas ut utan att man behöver byta ut hela kopplingen.

Metallbälgkopplingar är tillverkade av rostfritt stål och aluminium, där metallbälgen är tillverkad av rostfritt stål och navet av aluminium och rostfritt stål. Kopplingarna monteras med klämnav eller avtagbara klämnav. De finns för axeldiametrar från 3 till 70 mm och överför moment från 0,5 till 1500 Nm.

Elastomer-klakkopplingar är tillverkade av aluminium och rostfritt stål, kopplingsstjärnan är tillverkad av polyuretan. Monteringen sker med hjälp av klämnav eller avtagbara klämnav. Elastomerklaukopplingar från norelem finns för axeldiametrar från 3 till 60 mm. De kan överföra vridmoment från 0,7 till 525 Nm.

Fjäderstångskopplingar är tillverkade av aluminium och rostfritt stål. De monteras via klämnav eller avtagbara klämnav. Fjäderstångskopplingarna är avsedda för axeldiametrar på 3-35 mm och vridmoment på 3-130 Nm.

Tvärslidkopplingar är tillverkade av aluminium och kan monteras på axeldiametrar på 3-14 mm via klämnav. vridmoment på 1 till 7 Nm överförs.

Styva kopplingar är tillverkade av stål och rostfritt stål. Monteringsmetoden är slitsad och delad. Vridmoment på 16 till 2250 Nm kan överföras för axeldiametrar på 8 till 85 mm.

Fler nyheter

norelem utökar sitt sortiment med modulära fixeringssystem för mätteknik. De säkerställer tillför...

norelem utökar sitt sortiment av standarddelar

norelem gångjärn för aluminiumprofiler

Gångjärn finns överallt där sa...

En lastbil full av innovationer
Lösningen för felfria bearbetningsprocesser
Nytt från norelem: Linjära rullstyrningar