Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

30.09.2022 02:09

ACE-stötdämpare: strukturella och krockdämpare: säkerhet på vägen 7

Den sjunde axeln gör robotar i många produktionsanläggningar mer rörliga och ökar deras räckvidd. För att se till att olyckor inte förstör denna produktivitetsökning har EXPERT-TÜNKERS GmbH i flera år samarbetat med ACE Stoßdämpfer GmbH för att skydda slutpositionerna

Kraven på snabbhet och rörlighet för automationslösningar ökar. En specialist på automatiserade tillverkningsprocesser är Tünkers Group. Som ett familjeföretag i andra generationen kommer lösningarna från de egna produktionsanläggningarna och den kunskap som förvärvats under årtionden. Tünkers förser ingenjörer och konstruktörer över hela världen med beprövade och testade produkter för vanliga funktioner i robotmiljön, t.ex. fastspänning, bearbetning och transport. Robusta moduler med lågt underhåll är också utformade för extrema driftsförhållanden i storskalig produktion inom fordons- och leverantörsindustrin. Det modulära systemet omfattar drivning, växellåda, processkontroll och lämpliga gränssnitt och helt kartlägger funktioner som till exempel fastspänning eller transport.

Innovation, tillförlitlighet och precision inom automationsteknik är också av central betydelse för dotterbolaget EXPERT-TÜNKERS. Portföljen är också verksam över hela världen och fokuserar på roterande bord och transportteknik, där kundspecifika lösningar utvecklas alltmer. En produkt som förenar både det beprövade och det innovativa är den sjunde axeln från företaget Lorsch i Hessen. Detta är en extra traverserande axel. Den sjunde axeln ökar rörligheten och räckvidden i robotteknik. Lösningen gör det alltså möjligt för robotarna att inte bara snabbt ta sig in i respektive arbetsområde, utan också att styras exakt till parallella banstyrda operationer. Detta innebär att en robot kan utföra flera arbetsmoment på olika platser, vilket leder till snabbare processer, mer ekonomisk drift och resurshushållning.

Krav: Låg kostnad, strömoberoende säkerhetsanordning för ändläget

EXPERT-TÜNKERS förlitar sig på en vridstyv modulär konstruktion för de snabba och exakta traverserande axlarna, vilket möjliggör hög processnoggrannhet även vid en längd på 30 meter. Drivningen sker med hjälp av en spiralformad tandstång med härdade flanker, ett robust, justerbart styrsystem och en servoväxelmotor som är integrerad i robotens vagn. Förutom tillämpningar nära golvet kan man också tänka sig traverserbara geomallar, och tack vare expertisen inom rullskivorna kan den sjunde axeln också skapas som en kurva (bild 1). Oavsett om det är med eller utan kurva måste en krasch i slutlägena i alla fall undvikas. Annars finns det risk för kostsamma stillestånd utöver reparationer av robotarna och den övergripande konstruktionen.

Under utvecklingsfasen sökte därför konstruktionsgruppen för den korsande axeln efter ett skydd som skulle fungera oberoende av elektricitet. För EXPERT-TÜNKERS kom endast ett företag som uppfyller de högsta kraven på kvalitet och hållbarhet i fråga som leverantör av de lika små som viktiga komponenterna. Samtidigt måste man hitta en billig lösning.

Konstruktörerna fann att dessa krav uppfylldes av ACE Stoßdämpfer GmbH från Langenfeld: "Vi visste från tidigare samarbete att servicen hos ACE, förutom produktkvaliteten, ofta är den avgörande faktorn. Under projektets gång blev vi bekräftade i detta", säger Nuno Martins, internationell tekniksamordnare på EXPERT-TÜNKERS, och ger en inblick. Utformningen visade att olika nyckeldata måste beaktas i de två ändarna av resvägen. Med ett maximalt drivmoment på cirka 400 Nm måste till exempel 2 500 kg vid 2 m/s och 4 000 kg vid 1 m/s bromsas framgångsrikt i ena änden. Därför installerades TUBUS-säkerhetsspjäll från ACE av typen TC134-146-S i båda ändlägena i början av projektet.

Lösning: Nya enkelriktade krockdämpare för nödstoppet

Efter leveranserna av dessa komponenter höll Nuno Martins och ACE kontakten, som han berättar: "ACE informerade oss tidigt om att en ny produktserie var på väg att lanseras på marknaden som lovade ett ännu mer intressant pris-prestandaförhållande i vårt fall." Vi talar om ACE:s krockdämpare. Till skillnad från de tidigare nämnda TUBUS-dämparna är dessa maskinelement från ACE inte reversibla, eftersom de är tillverkade av speciella aluminium- eller stålrör. Dessa irreversibla säkerhetsdämpare deformeras i en fördefinierad form under en krock och skyddar strukturer som en skrynkelzon med en enhetlig energidistribution på 98 procent. De lämpliga komponenterna från EXPERT-TÜNKERS för den sjunde axelns ändlägen hittades snabbt i tio grundtyper med ytterdiametrar på 87,5 mm i aluminiumversionerna eller 63 mm och 38 mm i stålversionerna. Deras maximala slaglängd är mellan 45 mm och 160 mm, beroende på typ. Låga stödstyrkor på 13 000 N till 70 000 N bidrar på ett avgörande sätt till att säkra konstruktionerna i slutlägena.

En annan avgörande fördel för användare av verktygsmaskiner, transportsystem eller, som i det här fallet, inom robotteknik är å ena sidan det möjliga energiupptagningsområdet mellan 670 Nm/slag och 11 200 Nm/slag. Å andra sidan kan krockhändelsen efter en olycka rekonstrueras utifrån deformationen av envägselementet och, i bästa fall, undvikas i framtiden. Eftersom det går snabbt och enkelt att byta ut dem illustrerar denna tillämpning hur specifika kundkrav kan förverkligas genom att utvidga ACE Stoßdämpfer GmbH:s produktsortiment. "Tack vare samarbetet med ACE har vi fått en i alla avseenden lämplig säkerhetslösning för den sjunde axeln i slutläget", sammanfattar EXPERT-TÜNKERS positivt.

Fler nyheter

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...

Av förståeliga skäl tar tillverkarna det säkra före det os&auml...

När rullstolar testas tar tillverkarna det säkra före det osäkra av f...

22.12.2023 01:05

Stötdämpare för säkerhet
Nödstoppsspecialister firar premiärer inom film och TV
När det gäller industriell dämpningsteknik är ACE en av de första kontaktpunkterna för de flesta ingenjörer och konstruktörer världen över. Oavsett vilka förfrågningar experterna har idag svarar ACE alltid snabbt, antingen online eller genom personlig kontakt på plats.

Det finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller utformningen av rullstolar. Det visar d...