Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

22.12.2023 01:12

Stötdämpare för säkerhet

Nödstoppsspecialister firar premiärer inom film och TV

Allt snabbare tracking shots, allt mer högupplösta bilder: med utvecklingen av digital filmteknik i produktionsbolagens och TV-bolagens studior ökar kraven på kvalitet och säkerhet hos utrustningen. En av marknadsledarna för kranar, dollies och spårningssystem tar inga risker och förlitar sig på hydrauliska säkerhetsstötdämpare som en del av sin bromsteknik.

"Solid support on every set" är kvalitetslöftet från Egripment, ett globalt företag som specialiserat sig på teknisk utrustning för film- och TV-team och motsvarande tjänster. Studioteknikspecialisterna från Nederländerna underbygger blandningen av högteknologi och eftermarknadsservice med en livstidsgaranti på sina dollies och kranar. Det är därför inte förvånande att Egripments lösningar kan hittas på många shower och evenemang, både inomhus och utomhus. Företaget levererar till exempel spår för både mark- och hängkonstruktioner och tillhörande fjärrstyrda dollies, som är viktiga delar av programmet för film- och TV-produktioner vid utomhus-, hall- och studioshower eller konserter och även för sportevenemang, inklusive olympiska spel.

The Fast and the Furious

Förutom kvalitet och support erbjuder Egripment ytterligare ett stort plus: ingenjörskunnande som bygger på mer än 40 års praktiskt arbete i branschen. Det är resultatet av dagliga kontakter med kameramän, filmteam, operatörer och tekniker som arbetar på en

ständigt högre professionell nivå. I kombination med sin erfarenhet från fältet ägnar Egripment stor uppmärksamhet åt design och innovation. Tillsammans med fortlöpande konsultation ser företaget till att produkterna passar behoven på alla filmmarknader. Resultatet är utvecklingen av en sofistikerad serie av Egripment-kranar, dollies, fjärrstyrda kamerahuvuden och olika spårningssystem.

Rick Velthof, Egripments globala försäljningschef, förklarar: "Förutom hög kvalitet förväntar sig våra kunder en hög nivå av tillförlitlighet från våra lösningar, vilket vi till exempel dokumenterar med livstidsgarantier." Han illustrerar de krav som ställs på Egripments konstruktioner med denna jämförelse: "För inte så länge sedan var det fortfarande möjligt att avsluta trackingbilder med elektroniskt styrda stopp och att säkra den fjärrstyrda kameradollyen på track-systemet i ändlägena med gummibuffertar, men dagens hastigheter i studior eller vid sportsändningar är för höga för den här typen av säkerhetselement. Ett annat exempel är den upplösning som kan uppnås, som redan är 8K." Högteknologiska funktioner som dessa kräver att dagens studio- och inspelningsteknik kalibreras mycket exakt före användning och att samma höga datakvalitet bibehålls under hela produktionen. Rick Velthof: "Under dessa förhållanden har knappast någon produktion råd att spendera mycket tid på att kalibrera om en kamera och en dolly som har kraschat in i gummibuffertarna på grund av felaktig användning eller ett plötsligt strömavbrott och sedan studsat tillbaka. Att få tillbaka denna duo i linje med resten av utrustningen, såsom kontrollmonitorer och ljussystemet, kan ta upp till tre dagar i enskilda fall."

Sådana oacceptabla driftstopp i det visuella området är en aspekt för mer säkerhetskrav, den hörbara delen av filmtekniken är en annan, eftersom bromsrörelser hos många servomotorer och särskilt gummibuffertar är allt annat än tysta och kan störa ljudteknikerna under deras arbete. Det största bekymret är dock att förhindra ännu mer kostsamma skador om dolly och kamera skadas allvarligt i en krasch i slutet av spåret. "Vårt Generic Track System är ett fjärrstyrt kamerasystem som väger upp till 80 kg och som förflyttas på en spårbredd på 40 cm med en maximal hastighet på 3 m/s över en maximal längd på 50 m och även gör kurvor möjliga. Om det sker en riktig krock i slutet av en sådan bana kan enbart skadorna på kameran uppgå till över 100 000 euro", rapporterar Rick Velthof. För att undvika den här typen av olyckor på inspelningsplatsen tittade Egripment-teamet närmare på marknaden för säkerhetsprodukter inom linjärteknik och blev varse ACE Stoßdämpfer GmbH från Langenfeld i Tyskland, en specialist på industriell dämpningsteknik. Egripments uppmärksamhet väcktes å ena sidan av online-närvaron och det breda utbudet av motion control-lösningar på www.acecontrols.co.uk samt på webbplatsen www.ace-ace.nl/ på nederländska. Å andra sidan beror det också på den personliga närvaron av ACE:s säljteam i Nederländerna.


Last Man Standing

Som en globalt verksam utvecklare och leverantör av industriella stötdämpare är ACE Controls Inc, grundat för 60 år sedan nära Detroit, Michigan, USA, inte bara uppfinnaren av justerbara stötdämpare och fortfarande den nuvarande teknikledaren utan också ett företag som ingår i Stabilus Group sedan 2016. ACE Stoßdämpfer GmbH, det tyskbaserade dotterbolaget för Europa, täcker marknaden med distributörer och även med ett team av försäljningsingenjörer. I det här specifika fallet, liksom i många andra tillämpningar tidigare, var Ralf Küppers och Han Titulaer, som representanter för ACE i BeNeLux-länderna, bokstavligen de närmaste. Rick Velthof från Egripment: "Förutom det goda intryck vi redan hade av ACE:s holländska hemsida, var Ralf Küppers snabb att reagera och villig att besöka oss med kort varsel, vilket gjorde att han kunde ta sig an konstruktionen på plats och erbjuda oss en perfekt passande hydraulisk dämpningslösning."

I Nederhorst den Berg i Nordholland, som ligger i omedelbar närhet av Hilversum, internationellt känt för sin TV- och radiostation, fick Ralf Küppers tack vare Egripments tekniker lära känna deras olika bandsystem och dollies, samt de nyckeldata som nämns i fråga om vikt, hastighet och den rutt som ska köras på bandsystemen. "Som sportfan som redan hade sett moderna fjärrstyrda kameror i användning, till exempel vid simtävlingar, körde jag till Egripment med en grov uppfattning om prestandan hos linjär teknik och den motsvarande retardationsprestanda som krävs. Men i praktiken, på många TV-stationer, till exempel under spelprogram eller direktsändningar med flera personer som rör sig snabbt eller under konserter, når dollys hastigheter på över 50 km/h. Det fick mig att inse att i det här fallet måste allt vara smidigt och ljudlöst i händelse av ett nödstopp - och dessutom riktigt snabbt." Därför använde han designprogrammet från ACE, www.acecontrols.co.uk/uk/sizing/safety-products/online-calculation.html, matade in nyckeldata för massa, hastighet och avstånd och föreslog testinstallation av två SCS33-25EU säkerhetsstötdämpare vardera i slutet av den spårkonstruktion som tidigare uppförts för teständamål. Dessa hydrauliska maskinelement, som är konstruerade enbart för nödstoppsuppgifter med en livslängd på upp till 1 000 fullbelastningscykler, tillhandahåller tillförlitliga tjänster i tusentals industriella tillämpningar, bokstavligen som sista man för att skydda linjära konstruktioner. De fungerar också som ett slags mekanisk krockkudde för känsliga komponenter som slädar och de byggnadsdelar som är anslutna till dem när de accelereras på en bana och, om det värsta inträffar, måste bromsas till 0 km/h omedelbart och utan rebound-effekt när de når ändläget. Ralf Küppers var övertygad om att hans företags säkerhetsstyrkor, som redan har bevisat sina kvaliteter i otaliga nödsituationer och som inte är främmande för portaler och transportsystem, bearbetningscentraler eller monteringsmaskiner världen över, skulle hålla ställningarna även vid premiärer inom film- och TV-industrin.


Silent Movie

Tack vare sin kompakta konstruktion med en storlek på M33x1,5 och genomgående gängning kan säkerhetselementen, som vardera väger 0,5 kg, snabbt integreras i konstruktionen och med sina mörka, härdade stålkroppar ser de bra ut i den antracitfärgade miljön hos filminspelningsanordningar. "För att öka flexibiliteten och anpassa denna nödstoppslösning ännu bättre till kundspecifika förhållanden på plats, monteras SCS33-25EU-spjällen i universellt justerbara klämhylsor hos Egripment. På så sätt uppfyller de funktionen att försiktigt stoppa dollyerna i slutet av körningen, och de reducerar också skador och vibrationer till ett minimum. Det speciella med de universellt justerbara klämhylsorna är dock att man enkelt kan installera mellanstopp när man bestämmer spårvägen och i princip kan oändligt långa spår säkras", rapporterar Ralf Küppers om den fortsatta utvecklingen av samarbetet. Med en slaglängd på 23,2 mm arbetar de självjusterande säkerhetsdämparna med en regelbunden energiabsorption på upp till 310 Nm per slag vid en kollision med en dolly. Detta innebär att de med de angivna värdena på en maximal massa på 80 kg och en körhastighet på 3 m/s vid ett nödstopp förbrukar 100 procent av energin utan rebound-effekter och släpper ut den resulterande värmen till miljön via den yttre stålkroppen. Eftersom de hydrauliska dämparna tack vare de beskrivna huvudfördelarna vid nödstopp är bättre anpassade till den moderna filmteknikens krav på inspelningsplatsen, erbjuder de ytterligare en fördel jämfört med de tidigare använda gummibuffertarna: De utövar också mindre stödkrafter på spåren vid impact, det vill säga när de accelererade massorna träffar komponenten. En böjning av spårkonstruktionen under bromsprocessen fanns inte längre på Egripment efter installationen av ACE:s lösning. Teamet runt Rick Velthof har fått bra feedback från kunderna om den ökade säkerheten och ytterligare möjliga användningsområden för den hydrauliska dämpningstekniken. Den visar inte bara sina styrkor vid full kamerarörelse och maxhastigheter på 0,5 m/s, utan övertygar även i andra änden av hastighetsområdet, genom att säkerhetsdämparna kan pressas genom sitt slag vid minst 0,02 m/s i kryphastighet. Under dessa förhållanden ger stötdämparen minimalt motstånd vid kontakt med massor, och det finns ingen bromseffekt så att teamet på inspelningsplatsen kan flytta den fjärrstyrda dollyen mot dämparna nästan i slow motion och avsluta kamerarörelsen ultramjukt och mycket tyst. Med dagens ofta automatiserade teknik och den höga ljudkänsligheten i studion är detta ytterligare en fördel jämfört med dämparna i den tidigare generationen.





Fler nyheter

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...

Av förståeliga skäl tar tillverkarna det säkra före det os&auml...

När rullstolar testas tar tillverkarna det säkra före det osäkra av f...

När det gäller industriell dämpningsteknik är ACE en av de första kontaktpunkterna för de flesta ingenjörer och konstruktörer världen över. Oavsett vilka förfrågningar experterna har idag svarar ACE alltid snabbt, antingen online eller genom personlig kontakt på plats.

Det finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller utformningen av rullstolar. Det visar d...

Avlastning vid hantering och ombyggnad: universalskruvmejsel med gasdrivfjäder och strukturdämpare från ACE