Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

30.03.2024 01:03

Slag utan rekyl: studenter väljer miniatyrstötdämpare från ACE för falltestkonstruktioner

Av förståeliga skäl tar tillverkarna det säkra före det osäkra när de testar rullstolar. Att tre blivande maskiningenjörer tog inga risker när de utvecklade en falltestkonstruktion för rullstolar på uppdrag av det välkända tyska företaget MEYRA testkonstruktion för rullstolar på uppdrag av det välkända tyska företaget MEYRA.
För att skydda konstruktionens inre förlitade de sig på miniatyrstötdämpare från ACE konstruktion.

Arne Hankemeier, Julian Raimann och Tobias Ridder avslutade nyligen sin utbildning till
statligt certifierade tekniker med inriktning på maskinteknik vid Felix-Fechenbach-Berufskolleg i Detmold. Volker Geise, som är ansvarig för utbildningsadministrationen där, konstaterar att andelen praktikorienterat arbete är mycket viktigt i avdelningen för maskinteknik på yrkeshögskolan. Han välkomnade därför redan från början att hans tre studenter ville arbeta nära det närliggande företaget MEYRA GmbH som en del av sitt examensarbete.

Som medlem i den internationellt verksamma MEYRA-koncernen från Kalldorf är företaget en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa rullstolar och har även gjort sig ett namn som leverantör av rehabiliteringsutrustning. I linje med sin slogan "We move people" stöder och motiverar MEYRA många människor med funktionsnedsättningar runt om i världen att uppnå större rörlighet och oberoende. Den ständiga dialogen med de drabbade samt med medicinsk personal och personer inom terapi och vård gör det också möjligt för MEYRA att utveckla praxisorienterade produkter, inte minst i nära samarbete med den medicinska specialhandeln. Denna praktiska helhetssyn passade studiegruppen vid det tyska universitetet mycket bra, men det fanns en annan koppling: Tobias Ridder, en av de tre unga talangerna, arbetade redan som designer för kundanpassade produkter på MEYRA när han tillsammans med Arne Hankemeier och Julian Raimann beslutade att utveckla en professionell falltestanordning för rullstolar som sin slutuppsats vid universitetet. Med fullt stöd från sin arbetsgivare började de bygga en konstruktion som i första hand skulle användas för att testa bärförmågan hos MEYRAs nya rullstolsmodeller.

Krav: hög lastkapacitet

Testanläggningen är utformad så att varje rullstol först belastas med den högsta tillåtna vikten och sedan körs in i konstruktionen. Varje modell låses sedan fast i ett gripdon och lyfts och släpps pneumatiskt från en fördefinierad höjd efter fastlåsningen. För att dämpa kraften från lyftanordningens slagplatta och skydda hela konstruktionen övervägde de tre teknikerna att installera stötdämpare. Syftet med denna plan var inte bara att bevisa rullstolarnas stabilitet, utan också att säkerställa att testanordningen i sig var så stabil som möjligt och inte behövde repareras efter bara några få användningscykler.

I en intervju sa studenterna att de var medvetna om en av de största fördelarna med hydrauliska dämpningselement, nämligen att de fungerar utan rebound-effekter på grund av sina linjära egenskaper. "Tack vare en presentation av ACE Stoßdämpfer GmbH, som vi kunde delta i som en del av kursen, visste vi att vissa stötdämpare inte bara kan lösa uppgifterna med retardation bättre när det gäller deras dämpningsegenskaper, utan också bidra till att minimera stötdämparens påverkan.men de bidrar också till att göra testerna tystare än tidigare, särskilt när man jämför dämpningsuppgifterna med prestandan hos stålfjädrar eller gummibuffertar", minns Arne Hankemeier.
Eftersom ACE erbjuder dimensioneringsverktyg på sin webbplats: www.acecontrols.co.uk/uk/sizing.html och många andra användbara tjänster som medföljer produkterna, kontaktade studenterna ACE:s europeiska huvudkontor i Langenfeld. Till deras glädje bekräftade försäljningsingenjörerna inte bara de unga ingenjörernas konstruktionsdata över telefon, utan gav dem också kostnadsfritt prover på fyra miniatyrstötdämpare. Detta stöd till unga ingenjörer har varit praxis hos ACE i flera år, eftersom företaget har funnit att stöd till unga akademiker och tekniska skolor ofta leder till innovativa lösningar och till och med nya produktserier.

Problemlösare: Hydrauliska dämpningselement

När teamet väl hade fått de fyra MC25EUM miniatyrstötdämparna från ACE gick allt
mycket snabbt: tack vare sin kompakta design är de hydrauliska komponenterna predestinerade att integreras snabbt, även i befintliga konstruktioner. Stötdämparna finns i versioner med och utan membrantätningsteknik och optimerar en mängd olika maskiner genom att bromsa massor snabbt och icke-destruktivt. Kunderna kan välja mellan justerbara och självkompenserande versioner. De senare användes i detta fall. De yttre delarna av miniatyrstötdämparna är tillverkade av ett massivt stålstycke och fyllda med temperaturstabila specialvätskor. Dessa hydrauliska maskinelement har integrerade fasta stopp och är underhållsfria. De har utvecklats och förfinats av ACE, teknik- och marknadsledare för industriella stötdämpare i mer än 60 år. De modeller som används i denna applikation har en slaglängd på 6mm och är lämpliga för en energiabsorption på 2,8 Nm per cykel.

Teamarbetet mellan de tre akademikerna fungerade perfekt under hela
projektet. Tobias Ridder ansvarade för designen, medan Arne Hankemeier och Julian Raimann ansvarade för konstruktion och dokumentation. I slutändan var integrationen av de fyra komponenter som sponsrades av ACE en liten övning, säger Arne Hankemeier och drar denna positiva slutsats: "Vi kunde göra justeringen exakt med hjälp av den kontinuerliga
gängan på komponenterna och hålla dem tillförlitligt i de förinställda positionerna med de medföljande låsmuttrarna . Dessa dämpare tar upp den tillåtna belastningen på ett mycket tillförlitligt, tyst och snabbt sätt och uppfyller sitt syfte till fullo. I vår testserie kunde vi också mycket glädjande konstatera att många olika stora massor kan bromsas nästan ljudlöst och säkert utan återfjädring i det lilla monteringsutrymmet i vår konstruktion.

Fler nyheter

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...

När rullstolar testas tar tillverkarna det säkra före det osäkra av f...

22.12.2023 01:05

Stötdämpare för säkerhet
Nödstoppsspecialister firar premiärer inom film och TV
När det gäller industriell dämpningsteknik är ACE en av de första kontaktpunkterna för de flesta ingenjörer och konstruktörer världen över. Oavsett vilka förfrågningar experterna har idag svarar ACE alltid snabbt, antingen online eller genom personlig kontakt på plats.

Det finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller utformningen av rullstolar. Det visar d...

Avlastning vid hantering och ombyggnad: universalskruvmejsel med gasdrivfjäder och strukturdämpare från ACE