Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Design av dropptest: Ung maskinteknisk talang förlitar sig på dämpare från ACE

När rullstolar testas tar tillverkarna det säkra före det osäkra av förståeliga skäl. Därför tog tre maskiningenjörer inga risker när de fick i uppdrag av det välkända företaget Meyra att utveckla en falltestrigg för rullstolar - de förlitar sig på miniatyrstötdämpare från ACE för att skydda sin design.

Arne Hankemeier, Julian Raimann och Tobias Ridder avslutade sin utbildning som statligt certifierade tekniker med inriktning på maskinteknik som en del av en fortbildningskurs vid Felix-Fechenbach-Berufskolleg i Detmold. Volker Geise är ansvarig för den pedagogiska ledningen där. Han försäkrar oss att inriktningen mot maskinteknik vid det tekniska colleget lägger stor vikt vid praktiskt orienterat arbete. Därför välkomnade han att hans tre avgångselever som en del av sitt examensarbete skulle arbeta nära MEYRA GmbH, som ingår i den internationellt verksamma MEYRA-koncernen från Kalldorf. Företaget är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativa rullstolar och har även gjort sig ett namn som leverantör av rehabiliteringshjälpmedel. I linje med sin egen slogan "We move people" stöder och motiverar MEYRA-medarbetarna många människor med funktionshinder runt om i världen att uppnå större rörlighet och oberoende. MEYRA sammanför expertis och erfarenhet från enskilda kärnkompetenser för att få nya perspektiv och utveckla innovativa lösningar. Den ständiga dialogen med de drabbade och med experter inom medicin, terapi och vård samt det nära samarbetet med återförsäljare av medicinsk utrustning gör det möjligt att utveckla praxisorienterade produkter.

Detta holistiska och praxisorienterade tillvägagångssätt från MEYRA var mycket i linje med utbildningsgruppen på Felix-Fechenbachs-Berufskolleg, och vägen till nästa generations tekniker är ändå inte långt borta. Tobias Ridder, en av de tre juniormedarbetarna, arbetar nämligen som konstruktionsingenjör på rullstolstillverkarens avdelning för kundanpassad produktion. Tillsammans med Arne Hankemeier och Julian Raimann har han som sitt slutprojekt utvecklat en falltestställning för rullstolar, som är avsedd att testa bärförmågan hos framför allt nya modeller.


Hög lastkapacitet krävs

Denna testanordning är konstruerad så att varje testobjekt belastas med den maximalt tillåtna vikten och körs in i testställningen. Därefter låses respektive rullstol fast i ett gripdon och lyfts med hjälp av pneumatik och släpps från en tidigare definierad höjd efter att ha lossats. För att dämpa kraften från lyftanordningens slagplatta och skydda konstruktionen kom de tre teknikerna på idén att montera stötdämpare. Det var ju inte bara rullstolarnas stabilitet som skulle bevisas, utan även själva testanordningen skulle vara stabil och inte behöva repareras efter bara några cykler. Ett annat argument för de hydrauliska dämpningselementen var att de tack vare sina linjära egenskaper inte drabbas av rebound-effekter. Detta säkerställer att det redan tidskrävande falltestet inte förlängs alltför mycket. "Tack vare en presentation av ACE Stoßdämpfer GmbH, som vi kunde delta i som en del av våra lektioner, visste vi att stötdämpare inte bara är bättre på att lösa de uppgifter som är avsedda för dem när det gäller deras dämpningsegenskaper.de bidrar också till att provningen är tystare än t.ex. vid dämpning med stålfjädrar eller gummibuffertar", minns Arne Hankemeier. Eftersom potentiella fall när som helst kan visas på hemsidan www.ace-ace.de och motsvarande produkter också kan beställas direkt, vände sig studentteamet till ACE i Langenfeld. Till deras glädje bekräftade försäljningsingenjörerna inte bara studenternas konstruktionsdata, utan försåg dem också med kostnadsfria prover på fyra små stötdämpare. Detta tillvägagångssätt har varit standardpraxis hos ACE i flera år, eftersom företaget har funnit att sådana stödåtgärder och samarbeten med unga akademiker och tekniska högskolor ofta resulterar i innovativa lösningar och till och med nya produktserier. Sist men inte minst har både rullstolstillverkaren MEYRA och ACE, som leverantör av alla typer av dämpningslösningar, samma mål: att ge kunderna råd och stöd så att de kan göra så mycket som möjligt på egen hand.


Hydrauliska dämpningselement är problemlösare

Efter att teamet fått de fyra MC25EUM ministötdämparna från ACE gick allt mycket snabbt: de hydrauliska komponenterna är predestinerade att snabbt integreras i befintliga konstruktioner tack vare sin kompakta design. Dämparna finns i versioner med och utan rullmembran och optimerar ett brett utbud av maskiner genom att bromsa massor snabbt och icke-destruktivt. Kunderna kan välja mellan justerbara och självjusterande versioner. I fallet Detmold användes självjusterande typer. Dämparnas ytterkroppar, som är tillverkade av massivt material, är fyllda med temperaturstabil olja och har dessutom ett integrerat fast stopp. Maskinelementen är också underhållsfria. De använda modellerna är lämpliga för en energiabsorption på 2,8 Nm/slag med en slaglängd på 6 mm. Teamarbetet mellan de tre yrkeshögskoleutbildade personerna fungerade perfekt under hela projektet. Tobias Ridder ansvarade för konstruktionen, medan Arne Hankemeier och Julian Raimann ansvarade för layout och dokumentation. Integrationen av de fyra komponenterna från ACE var en liten övning i slutändan, säger Arne Hankemeier och drar denna positiva slutsats: "Vi kunde göra justeringen exakt med hjälp av den fina gängan och hålla den tillförlitligt i det förinställda läget med hjälp av låsmuttern. Dämparna dämpar den tillåtna belastningen på ett tillförlitligt, tyst och snabbt sätt och uppfyller sitt syfte till fullo. Vi har också gjort den positiva erfarenheten att en stor last kan bromsas nästan ljudlöst och utan någon rebound i de minsta utrymmena."


Fler nyheter

Idrottsforskare använder också hydrauliska maskinelement i sina konstruktioner. S&auml...

Att transportera mRNA-vaccinet mot COVID-19 från Biontech/Pfizer är en verklig logisti...

Förutom programvara för dimensionering samt CAD-data och simuleringar erbjuder ACE Sto&...

ACE Stoßdämpfer GmbH erbjuder nu konstruktörer inte bara konfigurations- och ber&...

Vad stuntmän är för filmstjärnor, är TUBUS strukturdämpare för dyra filmkamerasystem: de tar allt...

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...