Katalog

FLUX-GERÄTE GmbH

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

16.05.2022 01:05

Arbeta mer ekonomiskt med modulära pumpar

Utvinning av råvaror för tvåltillverkning på ett tillförlitligt sätt

För tillverkning av tvålar måste olika grundmaterial tillhandahållas för automatisk vidareförädling, beroende på receptet. Paletten sträcker sig från lätta oljor eller parfymbaser till halvfasta fetter och färgupplösningar och hårda vaxer. Efter tillverkningen måste de ibland korrosiva och slipande restprodukterna bortskaffas. Modulära och robusta trum- och luftdrivna membranpumpar är lämpliga för alla dessa tillämpningar, eftersom de skonsamt och tillförlitligt transporterar en mängd olika medier.

I dag tillverkas de allra flesta tvålvarianter enligt särskilda recept av många enskilda komponenter. Det börjar med valet av råvaror för själva förtvålningsprocessen och fortsätter med tillsatser som t.ex. vårdämnen, färgpastor eller vaxer och till och med parfymkomponenter. Alla komponenter har olika egenskaper när det gäller viskositet, kemiska egenskaper eller flampunkt. Men de måste ändå föras in på ett tillförlitligt och säkert sätt i den automatiska produktionen från leveransbehållarna. Kappus-koncernen, ett traditionellt företag som grundades 1848, tillverkar 20 000 ton bastvål per år. För detta ändamål förlitar sig företaget på beprövade Flux-leveranspumpar för produktion av fast tvål vid anläggningen i Heitersheim, eftersom den modulära konstruktionen av pump och drivning gör det möjligt att alltid konfigurera rätt pumpkonfiguration för respektive medium.

Flexibla pumpar transporterar en mängd olika råvaror
Modern tvåltillverkning är till stor del automatisk och blandar de enskilda komponenterna till den önskade utgångsprodukten enligt specifikationerna. För detta ändamål måste respektive råvaror och tillsatser, som levereras i olika behållare, överföras till produktionstankarna. Trots den stora variationen av ämnen används endast tre olika pumpmodeller hos tvåltillverkaren i Heitersheim. Ulrich Kneip, teknikchef på Kappus, förklarar varför: "Med två fatpumpar av typen F 430 S och FP 42 4S samt en luftdriven membranpump FDM 25 S/TT av rostfritt stål har vi den bandbredd som krävs för alla ämnen som används i produktionen och minskar därmed drastiskt arbetet med reservdelsförvaring, bruksanvisningar och reservpumpar. Tack vare den modulära konstruktionen av själva pumpen och drivmotorn kan vi också byta delar snabbt vid behov. Till exempel kan en normal drivenhet snabbt bytas ut mot en explosionsskyddad modell om det behövs, eller så kan en kraftfullare motor för mycket viskösa vätskor användas för att uppnå önskad flödeshastighet. Förutom det enkla motorbytet är den snabba demonteringen för rengöring också en fördel som inte får underskattas, för att man ska kunna reagera flexibelt på förändrade produktkomponenter."

Sofistikerad pumpteknik
Modulsystemet erbjuder pumpdrifter från enkla kommutatormotorer till borstlösa motorer för praktiskt taget slitagefri kontinuerlig drift, trefasväxelmotorer eller tryckluftsdrift. På begäran kan motorerna även levereras med hastighetsjustering, t.ex. för att kunna reglera flödet steglöst när som helst. Alla drivenheter placeras ovanpå drivaxeln i de två pumpstationerna och dras åt med endast en mutter. Detta gör dem
enkla och snabba att byta ut. Beroende på pumpmodell, medium och drivning kan upp till 220 l/min vid ett tryck på upp till ca 26 mWS (ca 2,6 bar) levereras med de elektriska drivningarna. Luftmotorn uppnår en luftmängd på ca 240 l/min vid 30 mWS (ca 3 bar). Suggeometrin i FP 425-modellen är utformad för låga restvolymer och gör att t.ex. fat kan tömmas till mer än 99 %, dvs. nästan helt. Vid tillverkning av tvål har särskilt två pumpmodeller visat sig vara värdefulla: modell F 430 S med en mekanisk tätning mot drivaxeln och den tätningsfria versionen FP 424 S med en speciellt utformad axelstyrning. Alla pumpar som Kappus använder vid tvåltillverkning är tillverkade av rostfritt stål med en speciallängd på 1 500 mm (standardlängden är 1 200 mm för IBC), så att de kan användas universellt. Vid behov används även material som polypropen och polyvinylidenfluorid, t.ex. för särskilda korrosiva eller kaustiska medier.

Lång livslängd
I båda pumparna omsluter det yttre tryckröret det inre styrröret för drivaxeln. Ett bra, lättgående lager för drivaxeln är viktigt för pumpens funktion. Här använder pumpspecialisterna två olika tillvägagångssätt, beroende på medium: I modellen med mekanisk tätning tätar denna styrröret med axeln i botten, direkt på pumpen, mot inträngande medium. Själva axeln stöds och styrs av flera glidlager som är placerade i det inre röret. Detta gör det också möjligt att t.ex. pumpa vax som har värmts upp till 85 °C för att minska dess viskositet. Den tätningsfria modellen däremot arbetar med ett spiralformat styrlager i innerröret, som är placerat ungefär i mitten av axeln. Under drift transporterar detta penetrerande medium tillbaka in i det öppna rummet, på samma sätt som en arkimedisk skruv. Detta gör den här konstruktionen särskilt lämplig för vätskor med låg viskositet, till och med aggressiva och snabbt strömmande vätskor som varken hårdnar eller kristalliserar. Konstruktionen förhindrar oönskade avlagringar inuti och förlänger därmed pumpens livslängd enormt. Båda pumpmodellerna kan enkelt demonteras i sina enskilda komponenter för enkel rengöring.

Membranpumpen tar över bortskaffandet
För lutberedning krävs däremot andra pumpegenskaper. Därför används en robust luftdriven membranpump i rostfritt stål med upp till 178 l/min vid 8 bar tryck. Den pumpar kaustikspill från uppsamlingsbassängen till en mellanliggande tank för behandling. Eftersom pumpen kan hantera även slipande partiklar utan problem är den perfekt lämpad för avfallshantering. Den torrgående säkra pumpen är torr självsugande och även översvämningar stör den inte.
Den oljefria driften gör att den inte bara kan användas vid tvåltillverkning utan även inom läkemedels- och livsmedelsindustrin samt i tillämpningar som omfattar avloppsvatten, slam, klorblekmedel, rengöringsmedel osv. Beroende på användningsområde är pumpen tillverkad av aluminium, rostfritt stål, PP eller polyvinylidenfluorid. Trots de många olika ämnen som ska pumpas vid tvåltillverkning räcker endast tre universellt användbara pumpar och ett fåtal motormodeller för produktionspumpning. Den modulära konstruktionen gör att
-systemen alltid kan ställas in på ett sådant sätt att den färdiga pumpen är lämplig för det material som ska pumpas. Underhållskostnader, lager av reservdelar och sist men inte minst administrativa kostnader, t.ex. för nödvändiga bruksanvisningar, reduceras till ett minimum.

Fler nyheter

Vad är KLIMAfit?
Med KLIMAfit - ett projekt i enlighet med delstaten Baden-...

22.11.2023 09:00

Flux-pumpar på Brau Beviale
från 28.11.2023.-.30.11.2023

SUR/FIN NASF



Cleveland, Ohio/USA Utställare: FLUX Pumps Corporation USA<...

FLUX-GERÄTE GMBH tilldelades stämpeln "Framtidens arbetsgivare"