Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.07.2024 01:07

Transport av covid-19-vacciner: säkert över berg och dalar med vibrationsdämpare

Att transportera mRNA-vaccinet mot COVID-19 från Biontech/Pfizer är en verklig logistisk utmaning. Å ena sidan på grund av de kylkedjor som måste upprätthållas, och å andra sidan för att transporterna måste vara så vibrationsfria som möjligt. GPS-Kärnten GmbH har implementerat en intressant designlösning för detta med komponenter från ACE Stoßdämpfer GmbH.

Mobila operativa COVID-vaccinationsteam för små och medelstora företag

Kärnten är den enda provinsen i Österrike vars befolkning minskar. Mer än två tredjedelar av de emigranter som stannar kvar i Österrike är mellan 15 och 34 år gamla. Detta enligt en studie [1] från Carinthia University of Applied Sciences. De flesta av dem flyttar till Wien och Steiermark. Detta innebär att Kärnten är särskilt drabbat av en åldrande landsbygdsbefolkning. Detta har också skapat särskilda utmaningar när det gäller immunisering mot SARS-CoV-2-viruset. På grund av de kända bördorna med coronapandemin genomfördes ett stort antal åtgärder för att möjliggöra enkel tillgång till COVID-vaccinationer för så många delar av befolkningen som möjligt i enlighet med tillämpliga lagar, förordningar, dekret och andra lagstadgade krav. Av denna anledning föddes idén att även nå befolkningen på arbetsplatsen. För detta ändamål togs en mobil vaccinationsbuss i drift för små och medelstora företag med färre än 100 anställda. Denna vaccinationsbuss kunde beställas av berättigade arbetsgivare för den 1:a, 2:a, 3:e och 4:e vaccinationen av deras anställda.


När GPS-teamet började arbeta med idén var ett av målen att transportera de korrekt kylda Biontech-doserna så vibrationsfritt som möjligt. Annars skulle strukturen hos de lipidnanopartiklar som finns i vaccinet kunna förstöras, vilket skulle kunna leda till att liposomerna koalescerar och att doseringen blir felaktig [2]. Eftersom doseringen av Biontechs produkt endast är 30 µg kan små fel få stora konsekvenser. För att undvika detta inleddes en sökning på Internet. När teamet sökte efter vibrationsdämpare stötte de på ACE Stoßdämpfer GmbH:s webbplats. De flesta av det Langenfeld-baserade företagets kunder kommer från hanterings- och automationsindustrin, livsmedels- och medicinteknik, fordons- och möbelindustrin. I dessa och andra branscher är det normala förfarandet för att bestämma designkomponenter att beräkna en skräddarsydd lösning baserad på ett brett spektrum av karakteristiska data. Den motsvarande konstruktionen utförs antingen av specialisterna från Langenfeld eller med hjälp av ett konfigurations- eller konstruktionsverktyg, av vilka ACE erbjuder flera kostnadsfritt på denna länk:
www.ace-ace.de/de/berechnungen.html

Programvaran är så enkel och intuitiv att de ideala komponenterna föreslås på kort tid och kan beställas dygnet runt tack vare en ansluten onlinebutik. I Österrike gick allt annorlunda i det här fallet av flera skäl.

ACE bidrar till kampen mot pandemin


GPS-teamet bestämde sig för att inte utföra själva designen online. Därför etablerades direktkontakt med Hans-Jürgen Greindl från ACE. Den försäljningsingenjör som ansvarar för Österrike imponerade inte bara med sitt snabba svar och sina expertråd, utan överraskade också GPS-teamet genom att på kort tid kostnadsfritt tillhandahålla de vibrationsdämpare som han hade tagit fram online: "Normalt brukar vi som företag och del av STABILUS Group stödja yrkeshögskolor och tekniska universitet och deras studenter på det här sättet, så att nästa generations akademiker kan orientera sig inom området vibrationsteknik eller dämpningslösningar på ett tidigt stadium. För övrigt ger denna och vår INNOVACE-tävling för studenter regelbundet upphov till nya tillvägagångssätt och produkter", förklarar han och konstaterar att i det här fallet var GPS välgörenhetsändamål och målet att bekämpa pandemin de avgörande faktorerna.


GPS gav i sin tur ACE-experten en överraskning: "Med en beräknad totalvikt på mindre än 100 kg för den struktur som skulle lugnas tänkte jag montera den på fyra CM-VSC1-2-M8 koppfästen. Men när GPS-teamet sedan beställde totalt 8 av dessa kraftiga vibrationsisolatorer, antog jag att två kylskåp fyllda med vaccindoser skulle behöva lugnas. Att GPS istället realiserade ett dubbelt lagringssystem förvånade mig först, men visar hur allvarligt man tog på problemet med lipidnanopartiklarna, som inte kunde förstöras under transporten." Resultatet blev en sandwichkonstruktion i GPS-verkstäderna enligt mottot: "Vi tar det väldigt, väldigt försiktigt!"

Vibrationsdämpare mot vibrationer och stötar


De koppfästen som ACE levererar skyddar effektivt konstruktioner och komponenter av alla slag mot vibrationer och stötar. Normalt är dock lasterna inbyggda i systemet, dvs. de orsakas av en övergripande konstruktions struktur, dess dimensioner och dimensionerna på dess drivenheter eller andra vibrationskällor som orsakar svängningarna. När det gäller GPS:s mobila vaccinationsstation orsakas vibrationerna och stötarna dock av körning över kullerstenar, trottoarkanter och gropar och är därför oförutsägbara. Av denna anledning valde GPS också dubbla lager. Med en egenfrekvens på 16 Hz till 35 Hz och ett lastintervall på 3 kg till 16 kg per förvaringsplats i kylskåpet var en buffert redan inräknad. Genom att fördubbla värdena var det möjligt att förvandla inokuleringsmobilen till nästan en bärstol. Som ett resultat blev inget av proverna oanvändbart under transporten. Det rivtåliga skyddet av maskinelementen är viktigt för detta när det blir tufft på landsbygden. Deras ringa storlek var en positiv bieffekt för den sandwichlösning som genomfördes. I det här fallet spelade dock inte de fritt valbara monteringspositionerna, som också kan lutas och utformas i X-, Y- eller Z-axlarna efter behov, någon roll.


Dessa kompakta hjälpredor finns som standard med antingen neopren eller naturgummi som dämpningsmaterial, men kan också täckas med silikon för hög dämpning vid extrema temperaturer eller mycket kraftiga stötar. Vibrationsdämparna kan användas för alla typer av belastningar i tryck-, tryck- och dragriktningen och finns med central gänga eller genomgående hål. Tillsammans har GPS och ACE därmed lyckats erbjuda en vaccinationstjänst med låg tröskel till avlägsna delar av provinsen Kärnten.

Fler nyheter

Idrottsforskare använder också hydrauliska maskinelement i sina konstruktioner. S&auml...

Förutom programvara för dimensionering samt CAD-data och simuleringar erbjuder ACE Sto&...

ACE Stoßdämpfer GmbH erbjuder nu konstruktörer inte bara konfigurations- och ber&...

Vad stuntmän är för filmstjärnor, är TUBUS strukturdämpare för dyra filmkamerasystem: de tar allt...

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...

Av förståeliga skäl tar tillverkarna det säkra före det os&auml...