Katalog

Comet Yxlon GmbH

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

18.01.2024 01:01

Använda datortomografi för att se tillbaka miljontals år i jordens historia

En sedimentplatta från berget i Holstein skulle analyseras för sitt fossila innehåll med hjälp av datortomografi. CT-tekniken gav resultat som ingen hade förväntat sig.

Geovetenskaperna, och i synnerhet paleontologin, öppnar fönster till vår planets förflutna och ger information om förändringar i vår livsmiljö under miljontals år. Arter som kanske är utdöda sedan länge målar upp bilder av livet långt innan mänskligheten uppstod i en miljö och vegetation som skiljer sig drastiskt från dagens. Det är inte bara dinosauriefynd som inspirerar vår fantasi, utan även fossil i mikrometerområdet som visar de enorma förändringar som vår planet har genomgått. Och vi är förvånade över de insikter som forskarna redan har fått och de slutsatser som kan dras om vår framtid.

Dr Ulrich Kotthoff, chef för paleontologi vid Leibniz Institute for the Analysis of Biodiversity Change i Hamburg och ett team av forskare från avdelningen för mikropaläontologi vid Hamburgs universitet, Foraminifera.eu Labs och LIB besökte nyligen Comet Yxlon Application Factory för att se vad dagens röntgenteknik kan göra för deras forskning. En sedimentplatta av Holstein-sten, en speciell sandsten som huvudsakligen finns i östra Schleswig-Holstein, skulle analyseras med hjälp av datortomografi för att fastställa dess fossila innehåll.

Hittills har sådana undersökningar huvudsakligen genomförts genom att förstöra stenen, men detta innebär alltid en risk för att skada de fossil som finns i den. Icke-destruktiv undersökning är därför ett attraktivt alternativ om den nödvändiga upplösningen kan uppnås. Nya tekniska möjligheter kunde faktiskt leverera resultat som ingen hade förväntat sig: Inte bara större sniglar var tydligt synliga, utan även en ansamling av millimeterstora foraminifera-skal. Foraminiferer är encelliga organismer som förekommer i marina livsmiljöer som hav eller saltängar. De äldsta foraminifererna som har hittats är cirka 540 miljoner år gamla. Forskare kan avläsa de minsta förändringarna i respektive miljöförhållanden från deras skal och därmed blicka långt tillbaka i klimat- och marinutvecklingen.

Fler nyheter

från 24.01. - 26.01.2024

Nepcon Japan 2024

<...
productronica / SEMICON Europa
På årets Productronica kommer vi att presentera en nyhet och vårt nya 3D-röntgensystem, som vi har utvecklat speciellt för den krävande halvledarmarknaden, tisdagen den 14 november kl. 15.00 i vår monter B2.454.

den ökande e-mobiliteten har drivit batterimarknaden mot en enorm tillväxt under de senaste åren,...

Yxlon blir komet Yxlon. Vid årets Control-mässa meddelade tillverkaren av röntgen...

Yxlon blir komet Yxlon. Vid årets Control-mässa meddelade tillverkaren av röntgen- och CT-inspektionssystem att företaget kommer att byta namn till Comet Yxlon från och med den 8 september 2022. Det nya varumärket understryker Yxlons långvariga anknytning till Comet, ett ledande globalt innovativt teknikföretag med fokus på plasma- och röntgenteknik