Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER stöder TenneT med likströmsanslutning - Offshore-plattformen DolWin kappa framgångsrikt installerad

Winterbach, Tyskland - 7 november 2023

Offshore-plattformen DolWin kappa installerades framgångsrikt utanför Niedersachsens kust som en del av TenneT:s DolWin6-projekt för nätanslutning. I framtiden kommer den att omvandla Växelström (AC) från tre vindkraftsparker från 155 kV till 362 kV och sedan till 320 kV likström (DC) och sedan överföra den till land med praktiskt taget inga förluster. Plattformen är den första som har två gasisolerade ställverk (GIS) för detta ändamål. Detta föregicks av det framgångsrika högspänningstestet av HV-installationen av PFISTERER i Cádiz, Spanien
Cádiz. Även för DolWin kappa förlitar sig transmissionssystemoperatören TenneT på pluggbara inomhus CONNEX högspänningsarmaturer från PFISTERER CONNEX produktfamilj.

Totalt är DolWin6 redan den 13:e offshore-nätanslutningen från TenneT i Tyskland. Systemoperatören är ledande inom offshore-sektorn i Europeiska unionen. Den nya 900 MW-anslutningen kommer att leverera förnybar vindkraft från Nordsjön till teoretiskt över en miljon hushåll och därmed ytterligare stärka försörjningstryggheten i Tyskland och Europa. PFISTERER stöder projektet och huvudentreprenören SIEMENS Energy har fått i uppdrag att bygga plattformen - från omfattande ingenjörs- och planeringstjänster till installationsövervakning av kablarna. PFISTERER tog sedan över installationen av högspänningsarmaturerna och den slutliga högspänningstestningen av hela HV-kablage. Bland annat installerades cirka 200 CONNEX-kontakter av storlek 6-S, epoxihartsmuffar och länkboxar från PFISTERER för permanent säker energiöverföring.


Första gasisolerade ställverket för likströmsöverföring
Omvandlarplattformen DolWin kappa har för första gången två GIS-system - ett för växelströmssidan (AC) och ett för likströmssidan (DC) av sjökabelanslutningen på land. Detta ger avsevärda utrymmesfördelar inom plattformen. PFISTERER beräknade inledningsvis den strömförande kapaciteten och energibelastningen för olika kabelanslutningar - från vindkraftsparkens anslutning inom plattformen via GIS på 155 kV-nivån till transformatorn och därifrån till det andra GIS på 362 kV DC-sidan. PFISTERER kunde därmed ge stöd vid utformningen och valet av den interna kabeldragningen, liksom vid den tidsoptimerade planeringen av alla installationsprocesser. PFISTERER övervakade och dokumenterade kabelinstallationen på plats, både i Cadiz och offshore i Nordsjön, och samordnade och utförde sedan installationen av HV-kontakterna och epoxihartsfogarna. Baserat på den befintliga projekterfarenheten inom segmentet offshoreplattformar optimerades och anpassades arbetsflödena för kabelförläggningen till projektets utmaningar.
Detta gjorde det möjligt att hantera den komplexa logistiken och det snäva projektschemat PFISTERER stöder TenneT med DC-anslutning - offshoreplattform DolWin kappa framgångsrikt installerad.

HV-test över natten
Ett sista högspänningstest säkerställer systemens integritet på spänningsnivåerna 155 kV och 362 kV efter att alla installationer på land har slutförts. För att inte hindra annat arbete på plattformen utfördes dessa tester på natten. För att mata in testspänningen anslöts en
mobil testtrailer med en PFISTERER-bussning och gasisolerad vinkelförbindning till plattformen via en testkabel. PFISTERER-teamet skapade också en lämplig anslutning för 362 kV GIS i plattformens omformarrum. Skarvarna och kablarna måste också omplaceras flera gånger för att testa alla tre faserna. Plattformen överlämnades slutligen i mars 2022. I augusti 2022 började den sin resa via Rotterdam till Nordsjön, där den installerades 45 km utanför kusten.

Framgångsrik offshore-kabelanslutning på öppet hav
För att öka redundansen och nätsäkerheten kommer DolWin kappa att anslutas till sin systerplattform DolWin beta till havs. Precis som i DolWin gamma-projektet realiserade PFISTERER detta med en 155 kV Feltoflex-brygganslutning. Cirka 2 kilometer kabel drogs mellan de två plattformarna och anslöts med hjälp av epoxihartsfogar och CONNEX-kontakter. Förutom installationen till havs var PFISTERER också involverad i den slutliga provningen av HV-kabelanslutningarna.

TenneT har länge förlitat sig på de säkra och beprövade CONNEX HV-kopplingarna från PFISTERER för sina offshore-projekt. De används i DolWin alpha, DolWin beta, DolWin gamma och DolWin epsilon nätanslutningar och offshore-plattformar samt flera satellitplattformar. Siemens Energy är den huvudentreprenör som ansvarar för byggandet av DolWin kappa-plattformen. PFISTERER-koncernen gav stöd med sina lokala team och filialer i Spanien, Tyskland och Schweiz.

Fler nyheter


Winterbach, Tyskland - 06 februari 2024 - Det pluggbara anslutningssystemet CONNEX från PFI...


Winterbach, Tyskland - 26.09.2023 -

Transmissionsnätsoperatören TenneT ha...

Karl-Heinz Pfisterer blir hedersordförande i SE:s tillsynsråd.

Winterbach, Tyskland - 15 juni 2023 - Pfisterer

Pfisterer, en ledande leverantör av energ...

Energidistribution och energiöverföring har varit PFISTERERs kärnkompetens i nästan 100 år. Som e...

Sedan början av året har Küssnacht am Rigi varit den nya centrala platsen för våra cirka 160 anställda i Schweiz. För PFISTERER-koncernen, som har varit rotad i Schweiz i årtionden, innebär detta början på en ny era: i Küssnacht samlar vi våra avdelningar, som tidigare fanns i Malters och Altdorf, i ett nytt centralt teknik- och försäljningscenter.