Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

28.09.2023 00:09

PFISTERER utvecklar världens första universella pluggbara reparationslösning för sjökablar upp till 170 kV för TenneT


Winterbach, Tyskland - 26.09.2023 -

Transmissionsnätsoperatören TenneT har gett PFISTERER i uppdrag att utveckla en universell reparationshylsa för sjökablar. Den universella lösningen är avsedd att reparera kabelfel som uppstår snabbt och effektivt med minimal lagringsinsats - helt oberoende av strukturen eller tillverkaren av de kablar som används. Det är första gången i världen som en sådan lösning har realiserats. För systemoperatören skapar detta helt nya möjligheter för lagring och reparationer av sjökablar.

TenneT driver mer än trettio 155 kV och 220 kV AC sjökabelplattformar i Nordsjön utanför den tyska och nederländska kusten, som transporterar förnybar el från havsbaserade vindkraftsparker till fastlandet. under de senaste 15 åren har många olika kabeltyper med olika ledartvärsnitt och från olika kabeltillverkare använts för sjökabelanslutningarna. För att kunna reparera eventuella kabelfel hålls reservkablar, reparationshylsor specifikt för den använda kabeln och reservdelar i lager för varje specifik anslutning. Detta kräver mycket lagringsutrymme och hanteringen är extremt komplex.

Säkerhet i händelse av skada med förenklad lagringshantering
För att minska komplexiteten i hantering och lagring till ett minimum och samtidigt vara optimalt utrustad för skadefall fick PFISTERER i uppdrag av TenneT att utveckla en universell reparationshylsa. Detta möjliggör anslutning av kablar som är helt olika. Oberoende av egenskaper som kabeltillverkare, material och ledartvärsnitt kan fel på sjökablar repareras snabbt och effektivt. "Den universella designen gör att vi kan använda en enda reparationshylsa för alla sjökablar med minimalt behov av reservdelar. Det gör att vi kan förbättra vår lagerhantering avsevärt och vi är väl förberedda för eventuella skador", förklarar Dirk Hansen, projektledare för kabelreparationer på TenneT.

Den universella lösningen för reparation av sjökablar upp till 170 kVfrån PFISTERER
Lösningen är baserad på den pluggbara epoxihartshylsan upp till 170 kV från PFISTERERs Connex-produktfamilj. Denna teknik används redan på många havsbaserade vind- och oljeplattformar som en anslutning mellan plattformskabeln och exportkabeln. Den används också i stor utsträckning av energileverantörer inom landsektorn som en universell störningsreserv. Förutom den kompakta och robusta konstruktionen imponerar den särskilt genom sin snabba installationstid. PFISTERER är hittills den enda tillverkaren av pluggbara epoxihartsförband upp till 170 kV. "Vi är pionjärer inom världens första reparationskoncept för AC-sjökabelskarvar inom offshoresektorn som en pluggbar lösning. Våra epoxihartsskarvar är nyckelkomponenten här. Tack vare deras plug-in-teknik möjliggör de en snabb och effektiv reparation av kablar av olika slag", förklarar Vukašin Basara, Senior Product Manager och projektledare för detta projekt. förutom utveckling och konstruktion av reparationsskarvarna omfattar ordern även utförande av typtester för mekanisk och elektrisk produktkvalificering.
"Med Connex produktportfölj har vi som pionjär på offshore-marknaden visat hur snabbt och enkelt offshore-plattformar kan anslutas med hjälp av pluggbara högspänningskopplingar. Nu vill vi använda detta koncept specifikt för undervattenstillämpningar", säger Vukašin Basara och understryker projektet.

Universell reparationshylsa för sjökabel upp till 245kV
Förutom varianten upp till 170kV utvecklar PFISTERER också en universell reparationshylsa upp till 245kV för TenneT. konceptet är att utforma denna med komponenter som är så lika 170kV-lösningen som möjligt. Fokus ligger också på ett centralt skarvstycke för alla kabelkonstruktioner, som kan ansluta olika ledartvärsnitt och geometrier. Projekttiden för utveckling och prototypkonstruktion är planerad till slutet av 2024.


Om PFISTERER
År 1921 grundade Karl Pfisterer sin fabrik för elektriska specialartiklar i Stuttgart med målet att förbättra kraftöverföringsvärlden. PFISTERER-koncernen har följt detta krav på kvalitet och tekniskt ledarskap i mer än 100 år. Idag är PFISTERER en av världens ledande specialister och systemleverantörer för energiinfrastruktur - med ett komplett utbud av kabelarmaturer, luftledningsteknik och komponenter längs hela överföringskedjan från kraftgenerering till konsumtion. Med toppmoderna tillverkningsprocesser och 1 200 anställda på 19 internationella platser och 5 fabriker kopplar PFISTERER inte bara samman dagens och morgondagens elnät, utan ger också ett viktigt bidrag till en hållbar och säker energiinfrastruktur.

Om TenneT
TenneT är en ledande europeisk nätoperatör. Vi arbetar för en säker och tillförlitlig elförsörjning - 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Vi hjälper till att forma energiomställningen - för en hållbar, pålitlig och prisvärd energiframtid. Som den första gränsöverskridande systemoperatören planerar, bygger och driver vi ett nästan 25 000 kilometer långt högspännings- och extrahögspänningsnät i Nederländerna och stora delar av Tyskland och möjliggör den europeiska energimarknaden med våra 17 sammanlänkningar till grannländerna. Med en omsättning på 9,8 miljarder euro och totala tillgångar på 41 miljarder euro är vi en av de största investerarna i nationella och internationella elnät, på land och till havs. Varje dag gör våra 7 400 medarbetare sitt bästa och i linje med våra värderingar ansvar, mod och nätverkande ser vi till att mer än 43 miljoner slutkonsumenter kan lita på en stabil elförsörjning. Vi lyser upp vägen framåt tillsammans

Fler nyheter


Winterbach, Tyskland - 06 februari 2024 - Det pluggbara anslutningssystemet CONNEX från PFI...

Winterbach, Tyskland - 7 november 2023

Offshore-plattformen DolWin kappa installe...

Karl-Heinz Pfisterer blir hedersordförande i SE:s tillsynsråd.

Winterbach, Tyskland - 15 juni 2023 - Pfisterer

Pfisterer, en ledande leverantör av energ...

Energidistribution och energiöverföring har varit PFISTERERs kärnkompetens i nästan 100 år. Som e...

Sedan början av året har Küssnacht am Rigi varit den nya centrala platsen för våra cirka 160 anställda i Schweiz. För PFISTERER-koncernen, som har varit rotad i Schweiz i årtionden, innebär detta början på en ny era: i Küssnacht samlar vi våra avdelningar, som tidigare fanns i Malters och Altdorf, i ett nytt centralt teknik- och försäljningscenter.