Katalog

Eppendorf SE

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

Eppendorfs pris för unga europeiska forskare 2023 går till Maurice Michel, Sverige

I år delar det Hamburgbaserade life science-företaget Eppendorf SE ut sitt prestigefyllda forskningspris för 28:e gången. Den oberoende juryn med professor Reinhard Jahn som ordförande valde Dr. Maurice Michel, Science for Life Laboratory, Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige som vinnare av Eppendorf Award for Young European Investigators 2023.


Maurice Michel, född 1986, får priset på 20 000 euro för sin forskning om artificiella funktioner hos DNA-reparationsenzymer för behandling av sjukdomar. Michel visade att bindning av en liten molekyl till den aktiva platsen för ett DNA-reparationsenzym inte bara ökar dess aktivitet utan också får det att utföra en reaktion som inte finns i det fria proteinet, vilket leder till förbättrad DNA-reparation efter oxidativ skada.


"Dessa banbrytande upptäckter kan få långtgående tillämpningar vid behandling av cancer eller åldersrelaterad degeneration", säger domarna.

Maurice Michel: "Det är en enorm ära och jag känner mig ödmjuk inför att tilldelas 2023 års Eppendorf Award. Detta skulle inte ha varit möjligt utan bidrag och anda från många forskare, vare sig det är kollegor eller medarbetare, samt mentorer och en otrolig familj som jag kallar min. Priset uppmärksammar potentialen i att manipulera enzymatiska funktioner i levande celler efter behag. Med hjälp av organokatalysatorer med små molekyler installerade vi nya biokemiska reaktioner i ett enzym och har därmed lyckats skriva om reparationsvägen för excision av baser. Vår forskning är nu inriktad på att bredda denna teknikbas genom att undersöka andra enzymer och förstå biokemiska reaktionsvägar och deras biologiska konsekvenser. Att omdirigera eller minska oxidativa DNA-skador beroende på individuella behov skulle kunna fungera som en ny strategi för utvecklingen av framtidens precisionsbehandlingar."


Prisutdelningen ägde rum den 22 juni 2023 vid Advanced Training Center vid European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i Heidelberg, Tyskland.



Ytterligare information om ansökningsförfaranden, urvalskriterier och tidigare vinnare av Eppendorf Award for Young European Investigators finns på www.eppendorf.com/award.


Med Eppendorf Award for Young European Investigators, som instiftades 1995, hedrar Eppendorf SE enastående arbete inom biomedicinsk forskning och stöder unga forskare i Europa upp till 35 års ålder. Eppendorf Award delas ut i samarbete med den vetenskapliga tidskriften Nature. Pristagaren väljs ut av en oberoende kommitté bestående av professor Reinhard Jahn (Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences, Göttingen, Tyskland), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, Storbritannien), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Storbritannien), Ben Lehner (Wellcome Sanger Institute, Cambridge, Storbritannien; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Spanien) och Laura Machesky (University of Cambridge, Storbritannien).



























Fler nyheter

Med Mastercycler® X40 kommer dina dagliga laboratorierutiner inte bara att vara tillförlitlig...

Takara Bio Inc (Takara Bio) och Eppendorf SE, två ledande företag inom life science-industrin, har glädjen att tillkännage sitt samarbete inom ramen för ett strategiskt co-marketing-avtal.
kampanjer 01 september 2023 - 31 december 2023
På Eppendorf är vi medvetna om den viktiga roll som förbrukningsvaror av plast spelar i laboratoriet. Samtidigt är vi medvetna om att en balans mellan kraven på modern vetenskap och miljöhänsyn är en viktig utmaning för ledningen av ett life science-laboratorium. Därför följer vi principen "Minska, återanvänd, återvinn" när och var det är möjligt, och förlitar oss alltmer på användningen av biobaserade råmaterial.

Enkanalspipetterna Eppendorf Xplorer® och Xplorer plus har certifierats med ACT®-märkning...

Eftersom forskning och utveckling är en tidskrävande bransch finns det ett ständigt behov av tids...