Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

ACE-komponenter som stödjer griparna för blankämnen under transport i plåtformningsprocessen

Transport av plåtämnen: ACE:s industriella gasdrivfjädrar avlastar plåtgreppare

Med hjälp av lasthanteringsanordningar kan man på ett säkert och skonsamt sätt lyfta och transportera plåtämnen för automatiserade processer på ett hållbart sätt. Varje procent mindre plåtspill kan leda till besparingar på upp till 1 miljon euro vid formning och skärning. För att öka säkerheten i den nya konstruktionen av ett råvarugrepp för bilindustrin har två välkända medelstora leverantörer gått samman.


Inom metallbearbetningsindustrin har systemleverantörerna lyckats erbjuda verktygsfri skärning vid plåtbearbetning. För detta ändamål skär lasrar direkt från kontinuerligt löpande stål- eller aluminiumrullar. Detta ökar lönsamheten i pressverkstaden. Tack vare CNC-programmering kan till exempel en hög grad av flexibilitet uppnås med en samtidig materialbesparing på upp till 10 procent. Dessutom elimineras den totala ansträngningen för transport, lagring och underhåll av skärverktyg, som kan väga upp till 40 ton. Leverantörerna levererar nu lättinstallerade system som gör det möjligt att tillverka blanketter även i mindre hallar och pressverkstäder. Jämfört med konventionella, verktygsbaserade tillverkningsprocesser leder detta till stora besparingar.


Specialmaskiner för plåtbearbetning

För att dessa fördelar inte ska gå förlorade under produktionsprocessen samarbetar metallbearbetande företag med specialiserade partner som snabbt och tillförlitligt kan leverera speciallösningar av hög kvalitet. Ett sådant företag är Nordgreif GmbH, där allt kretsar kring lyft och transport av tunga laster. Som den här applikationen visar skulle den 30-åriga framgångssagan vara otänkbar utan erfarna ingenjörer och skräddarsydda konstruktioner vid huvudkontoret i Schenefeld nära Hamburg. Lösningsutbudet omfattar tänger, gripdon, traverser samt vändanordningar med mekanisk, elektrisk eller hydraulisk drivning.

Den ökande automatiseringen inom fordonsindustrin kräver också nya lösningar inom lasthantering. Detta leder till ökad effektivitet och snabbhet i de pågående produktionsprocesserna, där plåtämnena först stansas ut ur en spole och sedan staplas på speciella pallar. Dessa pallar transporteras sedan till pressarna med en blankgripare, där de separeras igen och formas till önskad form under tryck. Vid transport av oljiga ämnen är den släta ytan ett särskilt krav på griplösningen. Därför är Nordgreif-lösningarna utrustade med en särskild nedhållningsanordning: Denna håller ihop stapeln av ämnen mycket tätt och en säker transport garanteras alltid.


Industriella gasfjädrar sökes till 10-tons specialmaskin

För att möjliggöra en problemfri produktion för slutkunden samarbetar Nordgreif med den internationellt erkända specialisten på alla typer av dämpningslösningar, ACE Stoßdämpfer GmbH. Det långvariga samarbetet är framgångsrikt eftersom båda företagen tar sig an projekten på ett liknande sätt: Med utgångspunkt i ett högkvalitativt och stort produktsortiment kan de vidareutveckla skräddarsydda lösningar och vid behov även utforma nya produkter tack vare sin expertis. Den nuvarande generationen av blanka gripdon är ett sådant fall. Uppgiften var att tillhandahålla kraftstöd för ett höj- och sänkbart bord när det lyftes till sitt övre slutläge. Bordet är utrustat med en saxlyft och en stegmekanism och ansvarar för att fixera blankstaplarna. Det förhindrar att blanketterna glider och i värsta fall faller ner. Detta skulle inte bara avbryta arbetsprocesserna utan också leda till dyra skador på de känsliga plåtämnena. Bordet på 2 000 kg kan belastas med en blanklast på upp till 8 000 kg. För att säkra lasten var en av Nordgreifs lösningar att lyfta bordet efter att gripdonet placerats på det med hjälp av fyra kraftfulla, horisontellt placerade gasdrivfjädrar för att frigöra plåtarna. När man lyfter blankettgreppet måste det vara möjligt att snabbt och kontrollerat flytta uppställningsbordet nedåt så att blanketterna säkras. För att stödja dessa operationer på bästa möjliga sätt var specialisterna på ACE tvungna att övervinna flera utmaningar. Med en maxbelastning på åtta ton måste de gasfjädrar som valts ut å ena sidan vara kraftigare än de modeller som finns i handeln och som används på motorhuvar, luckor och lock, där de gör det möjligt att hålla, lyfta eller sänka kontrollerat för att stödja den mänskliga muskelkraften. Å andra sidan måste de vara exakt justerbara så att de tillåter exakt den önskade rörelsen och hastigheten på bordet. Ett annat krav: ACE tillhandahåller visserligen också ett beräkningsprogram online för de flesta lösningar, med vars hjälp den rätta gasfjädern konstrueras och levereras i fem enkla steg, men denna typ av snabb och exakt bestämning av lämpliga modeller var utesluten i den här tillämpningen på grund av faktorer som måste beaktas, t.ex. remskivor och vikten vid nedsänkning.

Ventilteknik från ACE visar sig vara lösningen

Summan av dessa krav gav ACE möjlighet att visa inte bara kvaliteten på sina produkter utan också på sitt serviceteam. Först och främst levererade ACE fyra industriella gasdrivfjädrar av typen GZ-28-600-DD-1200N med en maximal dragkraft på 1 200 N. Även om detta önskades av konstruktionsgruppen på Nordgreif visade det sig i praktiken att detta varken kunde utlösa den nödvändiga sänkningen av bordet som var tänkt, eller att den önskade avlastningen kunde uppnås under lyftningen. Gasfjädrarna var överdimensionerade med avseende på dragkrafterna. Kai Boelingen, expert med ansvar för teknisk försäljning i regionen på ACE, begav sig därför till Schenefeld för att inleda en testfas tillsammans med teamet på Nordgreif, som han beskriver som "att känna av saker och ting". Under processen fick teknikerna ta del av en speciell egenskap hos dessa kraftstödslösningar som fungerar utan extern energiförsörjning. Deras dragkraft kan kontinuerligt minskas till önskat värde i efterhand via en ventil. Efter att noggrant ha tömt kvävet visade det sig att krafterna hos de komponenter som är placerade bredvid varandra på båda sidor av konstruktionen med 800 N vardera är så passande valda att bordet kan röra sig nedåt snabbt men på ett kontrollerat sätt. Samtidigt minskas gripens egenvikt avsevärt under lyftprocessen tack vare de kombinerade krafterna på 3 200 N, så att rörelsen till det övre ändläget sker som önskat.

För att ännu fler konstruktörer ska kunna dra nytta av fördelarna med dessa kraftfulla maskinelement kan ACE på begäran tillhandahålla specialversioner, förutom ett brett utbud av tillbehör och anslutningsdelar. För tillämpningar med strikta hygieniska riktlinjer, t.ex. inom medicinsk teknik och livsmedelsteknik, finns dessutom varianter som är fyllda med specialoljor och som kan levereras i rostfritt stålutförande samt med ändlägesdämpning. Om omgivningsförhållandena kräver det kan ACE utöka det tillåtna temperaturområdet från -20 °C till 80 °C ytterligare. Denna typ av anpassning var dock inte ett kriterium för att den nya generationen av blanka gripdon skulle bli framgångsrik hos Nordgreif. Även tack vare de exakt anpassade krafterna i de industriella gasdrivfjädrarna från ACE, som fungerar tillförlitligt i varje transportprocess, är de automatiserade arbetsprocesserna hos slutkunderna smidiga, trots de ibland oljiga ytorna, så att kostsamma kassationer av ämnen är en sällsynt bristvara.

Fler nyheter

På Swiss Science Center Technorama finns 500 experimentstationer som ger besökarna m&o...

Idrottsforskare använder också hydrauliska maskinelement i sina konstruktioner. S&auml...

Att transportera mRNA-vaccinet mot COVID-19 från Biontech/Pfizer är en verklig logisti...

Förutom programvara för dimensionering samt CAD-data och simuleringar erbjuder ACE Sto&...

ACE Stoßdämpfer GmbH erbjuder nu konstruktörer inte bara konfigurations- och ber&...

Vad stuntmän är för filmstjärnor, är TUBUS strukturdämpare för dyra filmkamerasystem: de tar allt...