Katalog

Franke GmbH

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

29.06.2021 01:06

Franke löser utmanande lageruppgift för spiralformade kronskärare

En utmaning blir en framgångshistoria:

Efter att

tidigare ha arbetat på en lösning med flera leverantörer hittade Kronen GmbH slutligen en partner i Franke som klarade en svår lagringsuppgift med en sofistikerad vridring. Kronen

utvecklar och tillverkar maskiner och kompletta linjer för bearbetning av livsmedel - dessa inkluderar funktioner för att skära, tvätta, skala och förpacka. "Vårt företags kvalitet och rådgivningskompetens uppskattas över hela världen. Därför är ribban högt ställd. Våra kunder hittar rätt maskiner hos oss för de produkter de bearbetar", förklarar Sebastian Serrer, konstruktör på Kronen.

Krävande förhållanden för rullningslager

En av dessa maskiner är spiralskäraren SP150, som skär frukt och grönsaker till långa spaghettiformade remsor. "Med hög hastighet förvandlar den till exempel en butternut squash med en diameter på 15 cm till en 16 meter lång spiral", säger Sebastian Serrer. Ett annat möjligt användningsområde är grönsaksnudlar med låg kolhydrathalt, som för närvarande är på modet.

Det är inte lätt att bygga en maskin som kan utföra den här typen av konstnärlig skärning. Detta gäller även integrationen av levererade komponenter. Till exempel ställdes särskilda krav på det rullager som styr skärverktyget. Temperaturutvecklingen var särskilt kritisk här. En kraftig uppvärmning av rullningslagret skulle ha försämrat kvaliteten på det bearbetade livsmedlet och måste därför undvikas till varje pris.

Dessutom var det andra utmaningar som måste övervinnas: "Under de första testerna med konventionella lager kom det hela tiden in smuts i lagren", säger konstruktör Sebastian Serrer. "Det fanns också ett problem med att för mycket rengöring, till exempel med ångstrålar och vattenstrålar, skadade lagren." Hygiennormerna var dock särskilt viktiga inom livsmedelsindustrin. Större rengöringsintervall var därför ingen praktisk lösning.

Profil för Franke-lösningen

Skräddarsydd Franke-svängkrets
Användning inom livsmedelsindustrin
Särskilda utmaningar: undvika värmeutveckling; frekvent, intensiv rengöring
Lagerkrav: Hastighet, hygien, täthet, jämn gång och lång livslängd

Fler nyheter

I världen av lagertekniker står en innovativ lösning i rampljuset: wire race-lagret.

Franke GmbH har funnits i Obere Bahnstraße i Aalen sedan 1954. Med utgångspunkt i Erich Fra...

Lätt att använda och bra design: Det unga företaget Sachs Products lägger särskild vikt vid dessa...

Den spanska tillverkaren av förpackningsmaskiner Mespack är specialist på flexibl...