Katalog

ifm electronic GmbH

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link för multicode-läsare och bildbehandlingssystem

Vision med IO-Link? Det är möjligt!

IO-Link är framtiden för överföring av sensordata. Tekniken är redan standard i tryck-, temperatur-, nivåsensorer och liknande. Inom bildbehandling är situationen dock annorlunda: Många användare har invändningar mot att IO-Link når sina gränser på grund av de stora datavolymerna och låga datahastigheterna. O2I multicode-läsaren från ifm visar att IO-Link har en framtid inom bildbehandling.

Det är inte utan anledning som kommunikationssystemet IO-Link har blivit en triumf inom industrin. Tekniken kombinerar enkelhet med tillförlitlighet. Strukturen är också relativt lätt att förklara. Systemet innehåller olika sensorer och ställdon som via tekniken ansluts som så kallade IO-Link-enheter till en master, som i sin tur utgör gränssnittet till den överordnade styrenheten. Detta gör det oberoende av styrenheten och fältbussen. Den standardiserade IO-Link förenklar både installation och underhåll. Om t.ex. en temperaturgivare går sönder inom livsmedelsindustrin kan den snabbt bytas ut och parametreringen överföras till den nya givaren; plug & play är därför inte längre en framtidsvision. IO-Link levererar de exakta mätvärdena till styrenheten utan störningar och möjliggör transparent fjärråtkomst till sensorparametrarna. Förutom processvärdet kan även sekundär information hämtas från sensorn och bearbetas. Resultatet är en Y-väg som överför processvärdet till styrenheten och samtidigt skickar sensorspecifika diagnosdata och minnesvärden till en IoT-styrenhet via mastern. Tillståndsövervakning och förebyggande underhåll underlättas också via kommunikationssystemet. IO-Link har dock fortfarande ett problem som gör det svårt att använda inom vissa tillämpningsområden. Protokollet erbjuder tre olika hastigheter: 4,8, 38,4 och 230,4 kBaud. Detta är fullt tillräckligt för överföring av konventionella sensordata, men inte för överföring av processdata som kan genereras genom bildbehandling. Trenden mot IO-Link stannar dock inte vid vision-system. Med O2I multikodläsare visar ifm hur IO-Link redan kan användas inom bildbehandling.

Multikodläsare för kod & text
Multikodläsaren gör det möjligt att analysera olika 1D/2D-koder och texter i en enda bild. Detta är relevant i olika faser av produktionsprocessen, och särskilt logistiken drar nytta av tekniken. O2I kontrollerar kvaliteten på koder och textinformation eller säkerställer produktspårning genom hela produktionsprocessen. Läsaren är också utrustad för användning i produktionsmiljöer som ofta är mörka eller skuggiga. Den integrerade RGBW-belysningen kan justeras så att läsaren tillförlitligt upptäcker även svåra färgkombinationer mellan kod, text och bakgrund.

O21 drar nytta av IO-Link på flera sätt. Den använder COM3-standarden för dataöverföring med en hastighet på 230,4 kbaud. För bättre överförbarhet delas data som är större än 32 byte automatiskt upp i flera block och överförs därmed snabbt till styrenheten. Datablocken separeras automatiskt och hålltiden kan ställas in individuellt. Fördelen med detta är att inga speciella funktionsblock behövs i styrsystemet. Förutom överföringen underlättar IO-Link även hanteringen av multikodläsaren. Användaren kan installera sensorn direkt i den befintliga systeminfrastrukturen. Läsaren ställs in via en teach-knapp och är klar för drift inom några sekunder. Den riktas in mot koden och utför sedan automatiskt fokusering, identifiering av kodtyp och exponeringsjustering. Om du fortfarande behöver bearbeta mer komplexa uppgifter kan du också använda Ethernet-gränssnittet när som helst. Den grundläggande konfigurationen är möjlig via en speciell smartphone-app, som också kan användas för att ställa in triggers eller IP-adressen. Smartphonen genererar sedan en datamatriskod som hålls inom O2I:s synfält. Sensorn övertar automatiskt den konfiguration som finns lagrad i koden.

Konfiguration via guide
Konfiguration via smartphone-appen är inte det enda sättet att konfigurera multikodläsaren. Med programvaran ifm Vision Assistant erbjuder företaget ett verktyg för professionella användare inom industrin, med vilket sensorn kan konfigureras ännu mer omfattande. med hjälp av olika logiska funktioner programmerar de sekvensstyrningen i sensorn, vilket eliminerar behovet av en extern utvärderingsenhet. O2I känner också självständigt igen flera olika koder i en bild. koderna kan enkelt tilldelas via Vision Assistant. En live-bild och visualisering av inställningarna gör att användaren alltid har överblick.

Slutsats
O2I multicode reader från ifm är ett bevis på att bildbehandling och fördelarna med IO-Link inte behöver utesluta varandra när det gäller att plocka och överföra resultat. Ifm är övertygade om att även med den begränsade datahastigheten jämfört med Ethernet och fältbuss kan applikationer realiseras enkelt, snabbt och tillförlitligt - även i applikationer med visionsensorer.

Fler nyheter

Essen, december 2023 - German Design Award går återigen till ifm. Efter att juryn senast hedrade tre av företagets produkter med den prestigefyllda utmärkelsen 2021, kommer den att presentera priset 2024 för tillståndsövervakningsverktyget moneo RTM. Det är den första designutmärkelsen för en mjukvaruprodukt från ifm.
Den 2022 september invigdes ifm electronic:s nya kontor i Istanbul i närvaro av flera gäster och anställda.
  • Exakt flödesmätning av ultrarent vatten och vatten
  • Robust, komponentfr...
Objektdetektering och objektinspektion i en enhet
ifm har tre anledningar att fira på årets German Design Awards. Nivågivaren LI, pucken med flera lock och temperatursensorn TCC tilldelas eftertraktade designpriser.