Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

20.09.2023 00:09

I steget mot covid-19: komponenter från ACE

i den universella skruvmejseln från Metallatelier GmbH

Under coronapandemin lyckades Metallatelier GmbH optimera en liten serie specialmaskiner för automatisk skruvning av korkar på olika typer av desinfektionsmedel på kort tid med hjälp av standardkomponenter. ACE bidrog till denna vidareutveckling med maskinelement.


Först lyckades David Fuchs, grundare av Metallatelier, och hans team 2006 förse en tillverkare av rengöringsmedel med en specialmaskin för tidigare okänd flexibilitet och felsäkerhet vid automatiserad skruvning av flaskor. Universal Screwdriver 1.0 var född. ryktet hade spridit sig i branschen att denna konstruktion hade en unik monteringsanordning för skruvkorkar som automatiserade säker förslutning av en mängd olika flaskor med rengöringsmedel, inklusive sådana med pumpspruthuvud. När det nya betacoronaviruset SARS-CoV-2 bröt ut 2020 och desinfektionsmedlen inte kunde tillverkas tillräckligt snabbt frågade företaget Bilgram Chemie metallverkstaden om man kunde beställa en uppföljningsserie med kort varsel. Medan uppfinningen 2006 handlade om att påskynda hanteringen och avlasta driftpersonalen, låg fokus 2020 å ena sidan på att öka produktionshastigheten. "Å andra sidan var det nödvändigt att göra hela maskinen ännu mer variabel och samtidigt snabbare anpassningsbar till nya förslutningar och bandhöjder, eftersom vår nya kund främst ville fylla små vialer med handdesinfektion på de tre specialmaskinerna", beskriver David Fuchs en del av de nya kraven.


Mer prestanda genom användning av högteknologiska komponenter

För att uppnå dessa mål använder den nya designen den grundläggande arbetsprincipen från sin föregångare: flaskorna fixeras på plats av två klämbackar täckta med etylen-propylen-dien (monomer) gummi (EPDM) centralt under skruvmekanismen. Fyra griprullar griper tag i kapsylen och skruvar fast den tills det definierade vridmomentet har uppnåtts. Med hjälp av små stötdämpare bromsas inte bara den pneumatiska sliden, utan gripmekanismens slutposition bestäms också av dämparens position och maskinen justeras därmed för att skruva kapsyler av olika storlekar. I regel rör sig inte sliden till ändläget, utan stoppas i förväg av två små stötdämpare placerade i botten. En liten stötdämpare längst upp ser till att vagnen inte behöver köra till ändläget varje gång, utan stoppas när griparrullarna är tillräckligt öppna för att skruvkorken ska kunna transporteras vidare på ett tidsbesparande sätt.

Förutom andra innovationer krävdes nya konstruktioner för att bromsa vagnen i ändlägena. Medan den tidigare modellen använde små stötdämpare av typen MC150EUMH från ACE i de övre och nedre ändlägena, tänkte David Fuchs och hans team om dämpningen av 2020-systemet: "Medan vi fortsätter att arbeta med den självjusterande typen MC150EUMH i det övre ändläget, använder vi nu två hydrauliska dämpare av typen MC150EUM i botten. Skillnaden är att den övre dämparen är dimensionerad för större effektiva massor på 8,6 kg till 86 kg, medan de som används nedanför är lämpliga för masskrafter på 0,9 kg till 10 kg. De symmetriskt placerade dämparna har dessutom den fördelen att vagnen inte studsar och fastnar okontrollerat vid felaktig användning, strömavbrott eller andra störningar", säger metallverkstadens ägare. Den senare typen av spjäll skulle också vara tänkbar upptill. Av utrymmesskäl används dock den andra typen på ena sidan, vilket lämnar den andra sidan fri för en ändlägesgivare. Vagnens drivning är ett annat centralt element som förklaras av David Fuchs. Han påpekar hur exakt den pneumatiska enheten arbetar och därmed träffar den övre lilla stötdämparen exakt vinkelrätt, så att dess kolvstång belastas optimalt och detta maskinelement kan utnyttja sin maximala livslängd på 25 miljoner slag fullt ut. Exakt graderade hårdhetsområden och 20 Nm/slag energiabsorption är ytterligare nyckelvärden som reducerar upp till 34 000 Nm/h i kontinuerlig drift, vilket tillsammans med det integrerade fasta stoppet på dämparna gör att Universal Skruvdragare 2.0 kan arbeta cykel efter cykel under full belastning.


Fler nyheter

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...

Av förståeliga skäl tar tillverkarna det säkra före det os&auml...

När rullstolar testas tar tillverkarna det säkra före det osäkra av f...

22.12.2023 01:05

Stötdämpare för säkerhet
Nödstoppsspecialister firar premiärer inom film och TV
När det gäller industriell dämpningsteknik är ACE en av de första kontaktpunkterna för de flesta ingenjörer och konstruktörer världen över. Oavsett vilka förfrågningar experterna har idag svarar ACE alltid snabbt, antingen online eller genom personlig kontakt på plats.

Det finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller utformningen av rullstolar. Det visar d...