Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Tillbaka till listan

3D-Mätsystem (XENOS) från Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Produktförfrågan  

Referens

ZEISS XENOS är hemma där maximal precision krävs - i forskningsinstitutens mätlaboratorier, flygindustrin och den optiska industrin. Den avancerade maskinen kombinerar precision på gränsen av vad som är tekniskt möjligt med ett mätområde på nästan en kubikmeter.

Innovativ mekanisk konstruktion

ZEISS XENOS imponerar med sin nya mekaniska konstruktion som bygger på den beprövade ZEISS CenterMax. Till skillnad från den vanliga konstruktionen av bryggtyp ligger Y-styrskenorna ovanpå sidoväggarna som separerar alla rörliga axlar från inspänningsområdet. Eftersom endast tvärbalken rör sig i Y-riktningen finns det mindre rörliga massor. Detta förblir konstant hela tiden - en verklig fördel jämfört med ett rörligt bord. Tillsammans möjliggör viktminskningen och de konstant rörliga massorna en optimal samordning av drivningarna när det gäller acceleration och maximal hastighet.

Linjära drivenheter i alla axlar

ZEISS XENOS använder linjära drivenheter i alla axlar. Fördelarna: höga hastigheter, mycket snabb acceleration, hög positioneringsnoggrannhet och skjuvkraftsfria drivenheter. I kombination med de högupplösta skalorna ger användningen av linjära drivenheter på ZEISS XENOS en mycket hög banföljsamhet och extremt hög positioneringsnoggrannhet under 100 nanometer. Stylusavvikelsen förblir till exempel mer konstant, vilket ger högre noggrannhet. En annan fördel är uppenbar vid mätning av krökta ytor: ju mer tillförlitligt och exakt en stylus följer den specificerade banan, desto mer exakt kan felen bestämmas.

Virtuell centraldrift

XENOS från ZEISS har två linjära drivenheter i Y-riktningen, som är synkroniserade via en ny teknik som utvecklats av ZEISS: central drivenhet. Den säkerställer optimal kraftfördelning av drivenheterna beroende på X-axelns position. Detta möjliggörs av den senaste generationens styrenhet och algoritm. Det är en nyckelfaktor för maximal noggrannhet och bästa möjliga följsamhet till banan i hela mätområdet.

Keramisk kiselkarbid

ZEISS XENOS använder en innovativ kiselkarbidkeramik för de delar av maskinkonstruktionen som har betydelse för noggrannheten. Hittills har detta material sällan använts för en jämförbar delstorlek eller noggrannhet. Jämfört med den vanliga aluminiumoxidkeramiken uppvisar kiselkarbidkeramiken cirka 50 procent lägre värmeutvidgning, upp till 30 procent högre styvhet och 20 procent lägre vikt. Jämfört med stål ger den dubbelt så hög styvhet till halva vikten.

Förbättrat VAST-guld

ZEISS XENOS levereras som standard med referensproben VAST gold från ZEISS. Under utvecklingen av ZEISS XENOS optimerades denna kraftfulla sensor från ZEISS ytterligare för bättre noggrannhet och repeterbarhet. Den mer styva anslutningen till stämpen på ZEISS XENOS är också ny. VAST-guldsensorn är utformad för stiletter som är upp till 800 millimeter långa och stilettvikter på upp till 500 gram, inklusive asymmetriska stilettkonfigurationer.

Optimerade luftlager

Nya luftlager med en ännu styvare anslutning ökar stabiliteten och och möjliggör därmed bättre precision.

Förbättrad elektronikdesign

Påverkan på precisionen från rörliga kablar på alla koordinatmätmaskiner har minskat tydligt genom förbättrad frikoppling och ett nytt elektronikkoncept med decentraliserade moduler. Nya acceptansmetoder för datorstödd noggrannhet (CAA) och ytterligare CAA-korrigeringar spelar en allt viktigare roll för att uppnå maximal noggrannhet.

Produktförfrågan  

Fler produkter i avsnittet 3D-Mätsystem

3D-Mätsystem (CONTURA)

Referensmaskinen i kompaktklassen

CONTURA - den breda plattformen från ZEISS för flexibel, pålitlig och kompromisslös kvalitetssäkring. Den senaste generationen är ännu mer...

3D-Mätsystem (ACCURA)

Lösningen som växer med dig

Har prestanda och precision högsta prioritet? Med sitt breda utbud av konfigurationer kan ZEISS ACCURA anpassas till dina behov - och din budget...

3D-Mätsystem (MMZ T)

Den fascinerande kombinationen av mätområde och precision.Perfekt för stora kugghjul.

Med ett mätområde på upp till 14,8 m³ är MMZ T-serien den största av Carl Zeiss m...

3D-Mätsystem (MMZ E)

Idealisk för lastning av stora delar i jämnhögt golv.

MMZ E-gantry-mätmaskiner är idealiska för inspektion av arbetsstycken som transporteras via golvtransportörer eftersom...

3D-Mätsystem (MMZ G)

Oöverträffad storhet

De stora bromaskinerna i MMZ G-serien uppfyller de högsta kraven: de har det största mätområdet av alla mätmaskiner som Carl Zeiss erbjuder med oövertr...