Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Action, TUBUS! Strukturella dämpare från ACE på filminspelningar

Vad stuntmän är för filmstjärnor, är TUBUS strukturdämpare för dyra filmkamerasystem: de tar allt i sin hand under actionscener och ger också förebyggande olycksskydd. Till skillnad från stuntmännen klarar dessa solid-state-dämpare från ACE mer än en miljon hårda stötar och vibrationer utan att skadas. Det är skäl nog för filmteknikingenjörerna på IDEA VISION GmbH att ge dessa dämpare en viktig roll.

"Ingenting är så bra att det inte kan förbättras", säger Mark Fellinger från IDEA VISION GmbH. Företaget från Kolbermoor i Bayern utvecklar, konstruerar och säljer mekaniska och elektroniska system för bl.a. filmindustrin. IDEA VISION är också specialiserat på stabiliserade kameraplattformar. "Vi fokuserar på en blandning av tyska kvalitetsstandarder, maximal flexibilitet i tillämpningen, enkel hantering och snabb montering på en mängd olika bärare", säger Fellinger när han beskriver verksamheten. Dessa egenskaper kan också tillämpas på ACE Stoßdämpfer GmbH från Langenfeld, så samarbetet mellan de två företagen när det gäller Hybris Shock Absorber från IDEA VISION kommer inte som någon överraskning.


Problem: Att göra kamerarörelser mjukare och mindre ryckiga
Hybris Shock Absorbers är konstruerade för användning under eller över professionella filmkameror, motordrivna gimbaler eller stabiliserade kamerahuvuden. Med detta 14 kg tunga stabiliseringssystem kan professionella kamerateam kompensera för vibrationer och stötar som uppstår vid filmning under bil-, motorcykel- eller båtkörning. En justerbar linjär induktionsbroms och ett fjädersystem bildar en stabil plattform för filmning med Hybris Shock Absorbers. Tack vare att driften kan konfigureras och styras via en app kan systemet användas beröringsfritt, arbeta med hög precision och dessutom vara slitagefritt och väderoberoende. Broms- och dämpningsprestandan är extremt exakt tack vare den magnetiska virvelströmsprincipen och undviker direkta mekaniska belastningar på alla delar av systemet och tillhörande komponenter som gimbaler eller kameror. Dessa kan väga mellan 1 kg och 40 kg och dämpas av Hybris Shock Absorber över en fjäderrörelse på 46 cm. Eftersom systemet ofta används i tuffa miljöer, t.ex. i ojämn terräng, till sjöss och på racerbanor, ville konstruktörerna ha ytterligare dämpning. Detta för att säkerställa ett mjukt stopp i slutet av fjäderrörelsen och därmed också bibehålla kamerans stabila bild. Det önskade dämpningselementet skulle också användas för att begränsa den maximala fjädringsrörelsen när kamerateamen ville filma i ojämn terräng strax ovanför marken. I det här fallet var målet att undvika oönskad påverkan från hela systemet.


Lösning: Konsultation och tester leder till lämpliga strukturdämpare

ACE arbetar normalt tillsammans med kunderna för att fastställa rätt dämpningslösning utifrån konstruktionsdata. Många standardlösningar kan också utformas med hjälp av beräknings- och konfigurationsverktygen på ACE:s webbplats: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Men eftersom man vid filminspelning använder utrustning med olika vikt och ingen kamerarörelse är den andra lik, stod det snabbt klart att man i detta speciella fall inte bara behövde en dämpningslösning av hög kvalitet, utan också en flexibel leverantör. Det stod snart klart att ACE kunde tillhandahålla båda. Mark Fellinger i Kolbermoor hade inte någon teknisk expert från det Langenfeld-baserade företagets tyska försäljningsnätverk att kontakta. I stället kom Hans-Jürgen Greindl, ACE:s försäljningsingenjör med ansvar för Österrike, till honom eftersom hans resa från ACE:s anläggning i Linz var kortast. När ett test med små stötdämpare inte var helt tillfredsställande fick Hans-Jürgen Greindl rätt idé: "När jag såg Hybris-stötdämparnas lätta aluminium-titanramar stod det klart att våra TUBUS-strukturdämpare också kunde skruvas fast på dem snabbt och enkelt för varje sväng, praktiskt taget måttbeställda."Strukturdämparna, som kallas TUBUS på grund av sin rörliknande form, är ett perfekt alternativ till hydrauliska små och industriella stötdämpare när retardationen inte behöver vara helt linjär och exakt. TUBUS finns som stötdämpare i över 140 olika versioner från ACE och används för att bromsa massor, särskilt under extrema driftsförhållanden. "Med en livslängd på över en miljon belastningscykler är de också lämpliga för det stora antal stötar som kan förväntas, eftersom enskilda tagningar och sekvenser på filminspelningar ofta måste upprepas", betonar Hans-Jürgen Greindl.

Av de många olika dämparna av co-polyesterelastomer valde partnerna de radiella versionerna. Dessa har fördelen att de bromsar särskilt mjukt och därmed säkerställer de önskade jämna bilderna. De finns med slaglängder från 17 mm till 60 mm och kan tack vare sin kompakta design enkelt integreras i befintliga konstruktioner. De små komponenterna kan absorbera energier från 1,2 Nm/slag till 146 Nm/slag. För att inte bara uppnå ett bra resultat, utan det perfekta resultatet, arbetade teamet nära tillsammans för att hitta den TR83-50 som slutligen användes. Som alla representanter för denna familj är de underhållsfria och klara för installation, de värms knappt upp alls och säkerställer därför konsekvent dämpningsprestanda. Med ett slag på 50 mm ger de nu dämpare för alla kamerarörelser som tål individuella belastningar med en energiabsorption på upp till 45 Nm/slag. Den nöjda Mark Fellinger ser IDEA VISION GmbH:s motto bekräftat: "Ingenting är så bra att det inte kan förbättras." Och vi kan se fram emot actionscener från filmer som har spelats in med hjälp av Hybris Shock Absorbers.

Fler nyheter

Idrottsforskare använder också hydrauliska maskinelement i sina konstruktioner. S&auml...

Att transportera mRNA-vaccinet mot COVID-19 från Biontech/Pfizer är en verklig logisti...

Förutom programvara för dimensionering samt CAD-data och simuleringar erbjuder ACE Sto&...

ACE Stoßdämpfer GmbH erbjuder nu konstruktörer inte bara konfigurations- och ber&...

Digitalisering och lean management ses som en välkommen bantningskur i många företag. Hur digital...

Av förståeliga skäl tar tillverkarna det säkra före det os&auml...