Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

ZEISS PRISMO CMM av den nya generationen förkortar mätprogrammets längd med 74 procent

ZEISS och Starrag inleder en ny era av kvalitetssäkring inom flyg- och rymdindustrin

ZEISS demonstrerar prestandan hos den nya ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis som en del av ett pilotprojekt som genomförs hos Starrag: Utrustad med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications-paketet, får koordinatmätmaskinen poäng med sin höga mätnoggrannhet och höga produktivitet. Den avsevärt reducerade definitionstiden för vridbordsaxeln med 80 % och det optimerade samspelet med ZEISS CALYPSO-programvaran är bara några av de många fördelarna.

Starrag Group, med huvudkontor i Rorschacherberg, Schweiz, tillverkar bearbetningscenter för produktionslösningar som arbetar med turbinblad, blisks och andra komponenter. Tillämpningar inom flygindustrin är ett stort fokus. Precision är avgörande i denna bransch och kraven på mätnoggrannhet har blivit mycket strängare under de senaste åren. De växande och mycket varierande behoven hos kunder över hela världen kräver att Starrag tillhandahåller mycket effektiva mätningar som ger mycket snabba, mycket exakta och lätt reproducerbara resultat.

I detta pilotprojekt användes ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis i testlaboratoriet för att utföra viktiga och krävande mätningar. Starrag var mycket imponerade av mätresultaten. Roland Ziltener, Head of Quality Management på Starrag, sammanfattar det så här: "Traditionellt sett är noggrannheten låg inom mätteknik. Men med ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications är det precis tvärtom." Ziltener förklarar med ett leende: "Hans kunder reagerar alltid med "fascination och lätt chock" när de ser hur exakt och snabbt denna nya generation CMM arbetar.

Roland Ziltener Head of Quality Management, Starrag Group Hastighet och noggrannhet brukade vara något motsägelsefullt tills vi installerade den nya generationen av ZEISS PRISMO fortis.
En ny metod för applikationer med roterande bord
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis är utrustad med ett mycket dynamiskt roterande bord som avsevärt minskar mättiderna. Paketet ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications kombinerar också de två rotationsbordsmätalternativen ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) och ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Genom att förbättra positioneringshastigheten för det roterande bordet och hastigheten för axeldefinition erbjuder de ett nytt tillvägagångssätt för applikationer med roterande bord. ZVRA minskar tiden för axeldefinition från 60 till 12 sekunder. Detta innebär en anmärkningsvärd tidsbesparing på 80 % i en process som Starrag utför för varje arbetsstycke. Den högre positioneringshastigheten innebär också att färre givare behövs. Det innebär att mätningarna inte bara blir snabbare, utan också mer flexibla. När det gäller ömsesidigt stöd har ZEISS och Starrag utbytt geometridata och arbetat tillsammans för att utveckla effektiva konturövervakningslösningar som kan bearbeta svåra geometrier ännu bättre. ZEISS hjälpte också Starrag i praktiken med utbildning och support.

Implementeringen av den nya lösningen på plats gick smidigt. I detta sammanhang kunde Starrag också hänvisa till sin mångåriga erfarenhet av ZEISS CALYPSO-programvaran. Till exempel är enkel teach-in-programmering av konturer redan garanterad och enligt Ziltener var det "inte alls svårt" att bekanta teamet med den senaste programversionen och de olika uppgraderingarna av den nya ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis. Starrag förlitar sig inte bara på enkla pass/fail-utvärderingar av arbetsstyckena, utan även på högkvalitativ feedback för att fastställa maskinens prestanda: ZEISS CALYPSO uppfyller dessa krav genom att tillhandahålla mycket exakta och repeterbara resultat, samtidigt som den tillhandahåller de data och grafik som krävs för vidareutveckling. Genom att helt enkelt analysera resultaten underlättar programvaran kommunikationen mellan Starrag och leverantörerna eftersom den ger en "mycket bra grund för diskussion" om avvikelser och lösningar.

Mätningar nu 74% snabbare med tillräcklig noggrannhet
Framför allt har pilotprojektet visat en tydlig ökning av produktiviteten. Ziltener konstaterar att Starrag kan mäta fler komponenter på kortare tid, och "med samma noggrannhet som vi hade tidigare". Det tydligaste exemplet på produktionsökningen är att det tar 74% kortare tid för Starrag att genomföra sitt standardprogram för mätning av turbinblad. Programmet brukade ta 4 minuter och 30 sekunder, med betoning på repeterbarhet. Idag tar det bara 70 sekunder att leverera exakta och reproducerbara resultat. Detta ger företaget större flexibilitet i valet av parametrar och arbetsstycken som ska mätas. Med det stora antalet turbinblad och profiler som ska mätas ökar fördelarna avsevärt. Ziltener förklarar att den nya generationen ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med sin höga mätnoggrannhet vid hög hastighet "förvånar alla slutkunder på plats", eftersom dessa två egenskaper tidigare alltid ansågs vara motsägelsefulla.

Enligt Ziltener ger den nya ZEISS PowerSaver-funktionen "ett enormt bidrag till vår förmåga att spara energi" - en hållbarhetsfördel som är ännu viktigare med tanke på den nuvarande energikrisen. ZEISS PowerSaver är enkel att använda och behöver bara programmeras en gång. Denna funktion minskar förbrukningen till noll under användardefinierade stilleståndstider och körs automatiskt i bakgrunden. Med det nya laserbaserade systemet kan hastigheterna automatiskt sänkas vid fara och sedan höjas igen.
Denna kombination av säkerhet och prestanda garanterar en hög nivå av driftsäkerhet, vilket naturligtvis är en viktig prioritet för Starrag. Lastning och drift är därför inte bara säker, utan också okomplicerad och bekväm för driftspersonalen. Sist men inte minst imponerar den nya generationens ZEISS PRISMO-familj med många ergonomiska innovationer, till exempel en smalare kontrollpanel med en speciell hållare för bättre hantering av arbetsstycken och allmänt förbättrad åtkomlighet.

Med ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis med ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications fokuserar Starrag på ytterligare långsiktig framgång inom kvalitetssäkring. För företaget handlar det inte bara om att uppnå vissa resultat för ett specifikt arbetsstycke. "Vi måste kunna tolka dessa resultat och data" och sedan "diskutera dem med våra interna och externa partners", säger Ziltener. Med ZEISS CALYPSO-programvaran stöder pilotprojektet enkel dokumentation och visualisering av resultaten, även för icke-experter. Flerskiktskonceptet i ZEISS CALYPSO-programvaran gör dessa funktioner tillgängliga för ett brett spektrum av människor. Samtidigt erbjuder programvaran också mer detaljerade alternativ för mer specialiserade användare. Slutsats: Starrag har redan satt nya standarder för kvalitetssäkring med detta pilotprojekt. Det nära samarbetet med ZEISS, som bygger på ömsesidigt utbyte, erbjuder en stor utvecklingspotential för framtiden.

Fler nyheter

10.04.2024 01:05

Fordon och ny energi

Håll dig uppdaterad i den dynamiska världen inom fordons- och elektromobilitetsindustrin! Få exkl...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® från ZEISS

Diamanter för metrologer

Vill du ha en sond som inte visar någon materialuppbyggnad,...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
För tunga, stora och otympliga komponenter


Omfattningen<...

Digitalt evenemang från 15 till 19 april 2024

Temperaturen påverkar alla komponenter som ingår i mätprocessen. Här spelar materialens olika bet...

ZEISS PRISMO har varit en av de mest exakta koordinatmätmaskinerna på marknaden i &oum...