Katalog

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

28.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH - Mer oberoende av globala leveranskedjor

I osäkra tider är det särskilt viktigt för företag att granska sina leveranskedjor för att upptäcka risker. Under 2023 investerade Dunkermotoren, ett AMETEK-varumärke, kraftigt i åtgärder för att minska geografiska beroenden i motorproduktionen.

På så sätt bidrar företaget avsevärt till sina kunders säkra leveranser.

Tillbaka till lokalt - Anpassad leveranskedja för magneter av sällsynta jordartsmetaller
Sällsynta jordartsmetaller som neodym och dysprosium används idag i allmänhet för tillverkning av särskilt kraftfulla magneter. Utvinningen av dessa råmaterial, liksom tillverkningen av själva magneterna, sker nästan uteslutande i Fjärran Östern. Som ett resultat av detta är de flesta motortillverkare beroende av enskilda, avlägsna leverantörer för sina materialleveranser. Hos Dunkermotoren används de sällsynta magnetmaterialen i synnerhet i synkronmotorer i BG-serien och linjärmotorer i SL-familjen. För att undvika allvarliga leveransstörningar lanserade tillverkaren av drivteknik redan 2020 ett program för att minska detta beroende. Till exempel kunde man redan 2023 ställa om den första serien till magneter från sällsynta jordartsmetaller, som har en återvinningsgrad på över 75 % i produktionsprocessen. Och det bästa är att prestandan och andra viktiga motoregenskaper inte påverkas av detta byte.

Är det möjligt att klara sig utan?
Förutom att säkra tillgången på kritiska material utvecklar Dunkermotoren för närvarande borstlösa DC-motorer som inte kräver några sällsynta jordartsmetaller alls. Dessa motorer uppnår ännu inte samma effekttäthet som jämförbara motorer med magneter av sällsynta jordartsmetaller och kommer därför för närvarande inte att ingå i standardportföljen. I händelse av flaskhalsar skulle detta alternativ vara tillgängligt snabbt och i stora kvantiteter. Dunkermotoren-portföljen med borstade DC-motorer med ferritmagneter från Europa och de helt magnetfria universalmotorerna är också ett alternativ för ett brett spektrum av applikationer. Och för att kunna erbjuda dig ännu fler, ännu mer hållbara alternativ i framtiden har Dunkermotoren ett nära samarbete med partners som arbetar med att utveckla alternativa motorkoncept och magnetiska material.

Flexibel tack vare modularitet
En viktig komponent i de smarta servomotorerna från Dunkermotoren är de integrerade styrenheterna som baseras på företagets egen "Motor Control Platform" (MCP). MCP är ett modulärt koncept som används i alla smarta BG-motorer och viss extern elektronik från Dunkermotoren och möjliggör programmering av olika parametrar och säkerhetsfunktioner.

Många av de elektroniska komponenter som används kan bytas ut relativt enkelt i händelse av flaskhalsar i tillgängligheten. Mikrokontroller, drivkretsar och kopplingsregulatorer är dock svåra att ersätta. För 2023 har Dunkermotoren satt upp målet att minska tillgänglighetsrisken för mikrokontroller i synnerhet.

De är hjärtat i styrelektroniken. För att uppnå detta har Dunkermotoren valt en multichipstrategi, som möjliggör större oberoende från enskilda tillverkare. MCP:s modulära struktur gör det möjligt för tillverkaren att använda alternativa mikrokontroller i alla serier med en hanterbar insats.

Tillbaka till rötterna - shopping på tröskeln
Magneter och elektronik är säkert de mest kritiska komponenterna när det gäller globala beroenden. Men en nära relation med europeiska leverantörer är också viktig för Dunkermotoren när det gäller andra komponenter. Den tyska tillverkaren fortsätter med detta regionala fokus i tillverkningen av sina motorer - och tillverkar där produkten behövs. Sedan 2023 har till exempel alla motorer som säljs i Europa också tillverkats uteslutande i de europeiska fabrikerna. Motorer från den kinesiska anläggningen säljs uteslutande i Asien. De material som används där kommer också i allt högre grad från lokala källor. På så sätt minskar Dunkermotoren det globala beroendet av enskilda leverantörer och minimerar transportvägar och transporttider för att kunna erbjuda sina kunder bästa möjliga leveranssäkerhet och samtidigt minska sitt ekologiska fotavtryck.

Fler nyheter

Ny 4Q-styrenhet från Dunkermotoren erbjuder hög prestanda till ett överkomligt pris
Dunkermotoren banar väg för helautomatiserad och digitaliserad intralogistik

22.08.2024 01:00

Säkerheten alltid i fokus

SISTEMA säkerhetsbibliotek för Dunkermotorens smarta dPro-motorer med STO
...

Dunkermotoren, ett AMETEK-varumärke, är stolt över att driva Milhagem Team racerbil från University of Minas Gerais med sin borstlösa DC-motor
Dunkermotoren publicerar ny utgåva av sin Motion Journal "mo

Den 14-17 maj 2024 öppnar Interclean-mässan i Amsterdam...