Katalog

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

07.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH: Lantbruksrobotar räddar lantbrukets framtid

Autonoma jordbruksrobotar (agri-bots) som ett sätt att bekämpa den ökande efterfrågan på livsmedel och bristen på kvalificerad arbetskraft på jordbruksmarknaden

Dammet från skördetröskan som drar in kornet en varm sommardag är en välbekant bild, men vad händer när det inte finns någon arbetare till hands för att skörda grödan? Klart är att den ökande efterfrågan på livsmedel från en växande befolkning, i kombination med en fortsatt brist på kvalificerad arbetskraft, endast kan tillgodoses genom en ökning av autonomt styrda system.

På marknaden för intralogistik har frågan om autonomi stått i centrum för utvecklingen under de senaste åren. Denna kunskap kan nu tillämpas för att automatisera återkommande uppgifter inom det dagliga jordbruksarbetet. Dosering, gripning, justering, placering - allt detta är uppgifter som utförs både i industriella miljöer och inom jordbruket. Oavsett om det handlar om hantering av plastgranulat eller utsäde, råvaror eller skörd av livsmedel, är materialprodukten inte av betydelse för tekniken bakom applikationen. Som ett resultat kan befintliga koncept från industriell automation enkelt överföras till jordbruksteknik.

Det är här Dunkermotoren har fokuserat sina ansträngningar och erbjuder många års erfarenhet. Smarta BLDC-motorer med integrerad elektronik har använts för drift av autonoma styrda fordon inom intralogistiken under många år och kan nu användas för att förverkliga konceptet smart farming med bara små justeringar för att klara de tuffa miljöförhållandena inom jordbruket.

Basen för autonoma jordbruksrobotar

Grunden för det autonoma utförandet av rörelseuppgifter är decentraliserade styrenheter och nätverksanslutning av molnbaserade plattformar. Intelligenta elmotorer med CANopen- eller Ethernet-gränssnitt tillhandahåller viktiga data för robotens rörelse. Tack vare rörelseparametrar som definierats i förväg resulterar analysen av dessa data i robotens önskade reaktion.

I vilken situation roboten måste utföra, köra eller positionera på vilket sätt definieras via dess MotionCode. MotionCode, Dunkermotorens motorstyrningsprogram, styr roboten och talar om för den vilka uppgifter den ska utföra eller vilken position den ska förflytta sig till. Det körs direkt på motorns integrerade elektronik som är inbyggd i växelmotorhuset, vilket sparar värdefullt utrymme vid utformningen av robotarna.

Programmering görs enkelt i C eller kan tas över direkt av Dunkermotors specialister från IIoT-varumärket nexofox. Om flera robotar används möjliggör nexofox även övervakning av hela flottor. Friktion, slitage, körda och planerade rutter kan därmed utvärderas exakt. Vid planerat underhåll kan den aktuella platsen och statusen för ditt system fastställas exakt.

Tack vare molnanslutning och integration i befintliga system är dataåtkomst möjlig på distans från vilken plats som helst.

Du kan koncentrera dig på din kärnverksamhet, medan Dunkermotoren och nexofox tar hand om resten. På så sätt bidrar vi gemensamt till förverkligandet av nya Smart Farming-koncept och ser till att den ökande efterfrågan på livsmedel täcks i framtiden - trots brist på kvalificerad arbetskraft och en växande befolkning.

TEnergy Efficiency as extra Benefit

Föreställ dig en jordbruks- eller foderrobot på din framtida nätverksanslutna gård. Hur måste ditt system se ut när det gäller funktionalitet?

Förutom autonomi måste framtidssäkra koncept vara utrymmessnåla och klara de tuffa miljöförhållandena på gården på lång sikt. För att uppfylla de ökande kraven på energieffektivitet bör driften också vara så energieffektiv som möjligt.

Eftersom elektroniken i de smarta Dunkermotorerna är integrerad direkt i motorhuset kan jordbruksrobotarna utformas särskilt kompakta. Dessutom tar elektroniken över stora delar av dataövervakningen och utvärderingen, vilket leder till fri datorkapacitet i ditt totala system och energibesparingar med samma funktionsomfång.

Det finns dock ännu en fördel: Genom att integrera dem i motorhuset skyddas känsliga elektroniska komponenter från miljöpåverkan. Själva huset är tillverkat av stål eller aluminium. Tack vare en valfri ytbeläggning kan hela drivenheten uppnå en skyddsklass på upp till IP69K. Detta gör ditt autonoma system perfekt lämpat för användning i ladugårdar eller fältarbete.

Sist men inte minst har elmotorerna en hög effektdensitet, vilket innebär att små motorer med hög verkningsgrad kan användas. Detta minskar jordbruksrobotarnas energibehov, vilket gör att de kan färdas längre sträckor och ger dig verkliga kostnadsbesparingar.

Oavsett om det gäller djuruppfödning eller tuffa fältapplikationer - låt oss arbeta tillsammans för att förverkliga robusta och trendsättande lösningar för jordbruket.

Fler nyheter

Ny 4Q-styrenhet från Dunkermotoren erbjuder hög prestanda till ett överkomligt pris
Dunkermotoren banar väg för helautomatiserad och digitaliserad intralogistik

22.08.2024 01:00

Säkerheten alltid i fokus

SISTEMA säkerhetsbibliotek för Dunkermotorens smarta dPro-motorer med STO
...

Dunkermotoren, ett AMETEK-varumärke, är stolt över att driva Milhagem Team racerbil från University of Minas Gerais med sin borstlösa DC-motor
Dunkermotoren publicerar ny utgåva av sin Motion Journal "mo

Den 14-17 maj 2024 öppnar Interclean-mässan i Amsterdam...