Katalog

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

23.09.2022 00:09

Glas som bärarmaterial för elektroniska komponenter

Varför behöver man tryckta kretskort när man också kan skriva ut elektronik på glas? Irlbacher Group har bearbetat specialglas för olika industrier i över 80 år. Med sin patenterade Impatouch-teknik visar företaget från Schönsee i olika tillämpningar att glasets baksida kan användas som kretskortbärare och att elektroniken kan monteras direkt på glaset

Den familjeägda Irlbacher-koncernen, som grundades 1935 i Schönsee
i Oberpfalz, är idag en global specialist på glasteknik.

På tio hektar bearbetar mer än 600 anställda mer än 50 typer av glas med högsta precision - för hygieniska HMI:er, ädel interiör- och exteriörbelysning, eleganta kaminer.snygga kaminer, estetisk byggteknik, funktionella sanitetsobjekt eller med mikrometrisk precision för processindustrin. Företaget, som har en exportkvot på över 40 procent, levererar till över 50 länder i hela världen. Irlbacher har sedan länge utvecklats till en lösningsleverantör för komplexa glasbaserade sammansättningar. Grunden för detta är företagets egna modulära lösningspaket, som består av ett dussin sofistikerade teknikplattformar.

Från glasleverantör till elektronik på glas

Företagets egen elektronikutveckling inleddes i oktober 2007. Ett internt team på åtta personer inom hårdvaru- och mjukvaruutveckling samt kretslayout, under ledning av Andreas Bodensteiner, skapar morgondagens "glaselektronik", eftersom substratet är komplext.
Företaget har sedan länge utvecklats från en leverantör av glasdelar till en leverantör av systemlösningar.
Günther Irlbacher, fjärde generationens vd, sprudlar av idéer: "Frontpaneler av glas ser helt enkelt snygga ut, är mer reptåliga än plexiglas och står för ett högt värde.

Men bakom frontpanelen blev det komplicerat: sensorer måste fästas och kopplas in, ett extra kretskort för signalbehandling krävde en monteringslösning och EMC-skydd var inte helt oproblematiskt."Irlbacher bevisar med sin Impatouch-produktserie att det är mycket enklare, billigare och även mer miljövänligt: sensorer och ledare trycks direkt på glaset - det behövs inget kretskort och EMC-problem med kablar för beröringssensorer uppstår inte ens på grund av principen.

Glaset blir ett kretskort

Processen är faktiskt ganska enkel.
Glaset som designelement fungerar också som bärarmaterial för alla elektroniska komponenter. Kapacitiva sensorelement och ledarbanor screentrycks direkt på baksidan av Impatouch-glasfronten, vilket gör att glaset självt blir ett kretskort. Eftersom de ledande spåren ligger bakom designskiktet syns de inte från utsidan
. De tryckta ledarna och designskiktet bränns sedan in och glaset förvandlas samtidigt till ett härdat säkerhetsglas.

Fler nyheter

  • Intuitiva HMI för den internationella marknaden
  • HMI med haptisk touch fungerar ä...

Tack vare de utskurna guiderna i pekskärmen vet fingrarna alltid var de är. Att skriva och skriva...