Katalog

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

14.11.2023 00:11

HMI med haptisk touch fungerar även utan display

  • Intuitiva HMI för den internationella marknaden
  • HMI med haptisk touch fungerar även utan display
Glasbaserade, haptiska, embedded touch HMI från Irlbacher, den globala specialisten för bearbetning och funktionalisering av planglas, möjliggör intuitiva användargränssnitt som klarar sig utan display och därmed utan tal. PCAP-baserade manöverelement som är integrerade i glaset och som till och med kan kännas med handskar ersätter reglage och knappar, vilket gör att öppningar i frontpanelen kan undvikas. Alla produktionssteg för de kundanpassade lösningarna sker i Tyskland.

De haptiska manöverelementen kan antingen vara infällda eller upphöjda. Element i form av fingertoppar ersätter knappar och möjliggör intuitiv användning, eftersom man direkt ser på fronten var en funktion ska utföras. Även inmatningsenheter i form av skjutreglage eller encoders kan modelleras med denna teknik. Lämpligt placerade lysdioder eller små alfanumeriska displayer visar aktuella inställningsvärden. Genom att utforma bakgrundsbelysningen och dess enskilda scener på ett lämpligt sätt blir manövreringen intuitivt begriplig och tydlig även utan display.

Mikrokontrollerna som används för att analysera PCAP-sensorsignalerna har tillräcklig beräkningskraft för att integrera en del av eller alla kundens applikationer. I detta fall säkerställer specialverktyg att kundens immateriella rättigheter förblir skyddade. Detta gör det möjligt att parallellisera utvecklingsuppgifterna, förkorta tiden till marknaden och minska tillverkningskostnaderna.

Irlbachers inbyggda HMI:er baseras på PCAP-teknik. Det innebär att de är helt slutna, fogfria, inte kräver några öppningar och därför erbjuder skyddsklasser upp till IP69K. Rengöring - eller, till exempel inom MedTech-sektorn, hygienisk upparbetning - kan utföras när som helst utan problem. Beroende på designkraven integreras HMI infällt eller fastlimmat - eller utgör själva fronten på enheten.

En smart kombination av sensorer och bakgrundsbelysning gör att även komplexa enhetsbeteenden kan kartläggas med de enklaste driftsprocedurerna. Till exempel aktiveras apparaten vid första beröringen av glasfronten och bakgrundsbelysningen höjs jämnt. Därmed behövs t.ex. ingen ON-knapp. Det integrerade styrsystemet är så kraftfullt att även scenisk bakgrundsbelysning kan realiseras. HMI:s belysning anpassas därmed till respektive apparatstatus och den förväntade driftprocessen.

Tidlöst eleganta HMI:er använder i allmänhet svart som grundfärg. Företagslogotyper, apparatnamn, symboler etc. kan också appliceras på frontglaset med UV-beständiga, miljövänliga keramiska tryck. I ett sista bearbetningssteg emaljeras alla färgskikt oskiljaktigt med glaset, som samtidigt förädlas till härdat säkerhetsglas.

Irlbacher Group, som har funnits i nästan 90 år, anses vara den glasprocessor som har det bredaste utbudet av produktionsalternativ i hela världen. Företaget har tryckt elektroniska kretsar på glas i över 15 år och stöder sina kunder i utvecklingen av sofistikerade monteringslösningar för skräddarsydda embedded touch HMI, både med och utan displayer.

Fler nyheter

Tack vare de utskurna guiderna i pekskärmen vet fingrarna alltid var de är. Att skriva och skriva...

Varför behöver man tryckta kretskort när man också kan skriva ut elektronik på glas? Irlbacher Group har bearbetat specialglas för olika industrier i över 80 år. Med sin patenterade Impatouch-teknik visar företaget från Schönsee i olika tillämpningar att glasets baksida kan användas som kretskortbärare och att elektroniken kan monteras direkt på glaset