Katalog

Gmöhling Transportgeräte GmbH

Gmöhling Transportgeräte GmbH

  • ISO 3834-2:2006-03
  • ISO 9001:2015
  • REACH

Gmöhling Transportgeräte GmbH

  • ISO 3834-2:2006-03
  • ISO 9001:2015
  • REACH

07.10.2021 05:10

Företaget Gmöhling GmbH firar sitt 80-årsjubileum i år

Företaget Gmöhling GmbH firar sitt 80-årsjubileum i år. Walter Gmöhling, som är stolt 98 år gammal, missar fortfarande inte tillfället att komma förbi företagets huvudkontor i Fürth-Stadeln och bidra med sina idéer. "För att jobben ska vara säkrade även i framtiden har jag skänkt hela förmögenheten till stiftelsen!"

Företaget har gått igenom många upp- och nedgångar under sin historia. Inte ens just nu, under pandemin, är det lätt. "Corona drabbade oss 2020 och tog sedan över hela världen. Många av våra kunder och även enskilda leverantörer finns utomlands, det går naturligtvis inte spårlöst förbi oss", säger Frank Reiser, vd på Gmöhling. "Trots detta överlevde vi det senaste året ganska bra - inte minst tack vare den blomstrande internethandeln och våra stora kunder inom denna bransch. Även inom hälsovårdssektorn, på sjukhusen, behövs våra produkter just nu. I år kan vi till och med återigen investera i ny utrustning och nya maskiner samt i underhåll av den numera 69 år gamla byggnaden och dessutom återigen anställa tre nya lärlingar."

År 1941 grundades företaget Gmöhling som ett aluminiumgjuteri i Alsace. Efter kriget och engelsk fångenskap tog den unge Walter Gmöhling över det till 95 % förstörda företaget från sin avlidne far och återuppbyggde produktionen i Nürnberg 1948. Här tillverkade han till en början skruvmejslar, kokkärl och ljusgjutningsmaskiner (till Israel) av det återstående aluminiumet och utvecklade en lättviktig hopfällbar transportlåda i aluminium för användning i amerikanska DC-3-flygplan under luftbron i Berlin. Det sistnämnda var den egentliga födelsen av det företag som finns i dag. Därefter gjorde man sig ett namn framför allt inom textilindustrins intralogistik och som en prioriterad leverantör till det tyska och andra europeiska postföretag.

I dag täcker standardprogrammet ett mycket brett spektrum, från lådor till skåp-, transport- och fjäderbottenvagnar till de många individuella speciallösningarna i aluminium. De industrier som levereras är lika varierande som produkterna själva. Exportandelen är över 50 % - eftersom produkterna "Made in Germany" övertygar otaliga kunder i Frankrike, Storbritannien eller Schweiz, men också till exempel i Kina.

En sak går som en röd tråd genom företagets historia: Innovation, vidareutveckling och anpassning till marknaden. "Vi har just registrerat ett patent för en orderplockningsvagn med steglöst justerbar fjäderkraft för Internethandel !" berättar Oliver T. Schmitz, försäljningschef på Gmöhling. Detta var det enda sättet för företaget att överleva de 80, ibland svåra åren. Idag är det främst kunder från Internethandeln som beställer produkter för sin logistik från Gmöhling in. Moderna e-handlare söker lösningar som individuellt utformade hyll- eller fjädergolvvagnar för sin orderplockning. Det vill säga för bearbetning av onlinebeställningar i deras lager eller för hantering av returer. "Och Gmöhling, med 80 års erfarenhet av utveckling, design och produktion av lättmetallprodukter, kan leverera detta till dem."

Dessutom har de anställda insett tidsandan och utvecklat en helt ny produktlinje - "Gmöhling Green Line". På www.g-green.de kan vem som helst beställa Gmöhling-produkter som är tillverkade av upp till 75 % återvunnet aluminium till sitt hem. Vare sig det gäller rullbara blomkrukor, en upphöjd bädd på hjul eller växtbilder för väggen. "Jag är själv en ivrig hobbyträdgårdsmästare", säger Oliver T. Schmitz, "så jag började experimentera lite !" När man lyssnar på honom kan man se hur mycket hjärta och själ som har lagts ner på de nya produkterna. "Produkterna är alla hållbara, högkvalitativa, hållbara och stabila i jämförelse med plast eller trä"