Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

Tillbaka till listan

Anslutningssystem för kablar, 52 kV till 550 kV (FrontCon) från PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

Produktförfrågan  

FrontCon - Snabbare och bättre anslutningar för isolerade kablar med en enda sträng.

I högspänningskablar används allt oftare ledarkonstruktioner som avsevärt minskar hud- och närhetseffekter. Detta gör det möjligt att överföra mer kraft med samma tvärsnitt. De enskilda trådarna i dessa ledare är isolerade från varandra (emaljerade) och är ofta ordnade i segment (Milliken-typ). Denna ledarstruktur komplicerar kabelanslutningen. PFISTERER har utvecklat FrontCon, som med hjälp av en helt ny kopplingsprincip avsevärt förenklar och förkortar installationen.

Ny anslutningsteknik
Anslutning av isolerade kabelledare med en enda sträng är en tidskrävande process som endast fungerar i begränsad omfattning: separera de enskilda strängarna, strippa dem en efter en och arrangera dem sedan så långt som möjligt i den ursprungliga formen - utan att skada någon av strängarna. Trots alla ansträngningar uppnås inte den ursprungliga ledarstrukturen på installationsplatsen. Dessutom innebär avlägsnandet av isoleringen att man förlorar fördelen med en isolerad kabel med en enda sträng i ledarens ände. PFISTERER har tänkt om helt och hållet när det gäller anslutning av ensträngade isolerade ledare.

80 % kortare installationstid
Med FrontCon har PFISTERER utvecklat en lösning som avsevärt minskar den tid som krävs och skapar en definierad anslutning via kabelns framsida. Installationen tar endast cirka 2 timmar - inte längre än för konventionella kablar med standardanslutningar. Samtidigt undviks eventuella skador vid avmantling av de enskilda trådarna. Det minskar avsevärt risken för installationsfel.

Kompakt design
FrontCon installeras direkt på kabelns ände - det krävs inga arbeten på de enskilda strängarna. Speciellt utvecklade kontaktkulor tar kontakt med de enskilda strängarnas framsidor. Tillsammans beter sig dessa kontaktkulor som en vätska. De kompenserar för små ojämnheter i ledaränden och ser till att samma kontaktkrafter tillämpas över hela ledartvärsnittet. Strömmen flyter via ledarens framsida och kontaktkulorna. Detta möjliggör ett mycket kort och kompakt kontaktsystem för stora ledartvärsnitt.

Beprövat kontaktsystem för HV-kabelfästen
FrontCon finns som anslutningsteknik för CONNEX-kabelkontakter och IXOSIL-avslutningar samt för kabelanslutningar i MSA-förband och typgodkända med specifika kablar. De första kabelprojekten har nu varit i drift i flera år. Kontaktsystemet kan anpassas till alla rördelar och möjliggör tillförlitliga och kostnadseffektiva lösningar i kabelsystem. Det kan installeras vertikalt eller horisontellt. Sortimentet omfattar kopparkablar upp till ett tvärsnitt på 2 500 mm². Andra lösningar kan genomföras på begäran.

Så fungerar det
FrontCon installeras direkt på ledaränden. Kabeln sågas rakt av och kabelisoleringen avlägsnas. Det tryckstabila kontaktsystemet klämmer fast centrerat på ledaren.

Kontaktkulor hälls in i kontakten. Genom att dra åt tryckskruven pressas kulorna mot ledarändarnas framsida. En tillförlitlig kontakt upprättas.

En inbyggd fjädermekanism kompenserar för sättningsförluster. Detta säkerställer att kontaktkrafter och låga överföringsmotstånd bibehålls vid olika temperaturer och under hela livslängden.

Produktförfrågan  

Fler produkter i avsnittet Kabelsatser

Anslutningssystem för kablar 52 kV till 550 kV (CONNEX)

CONNEX - det universella anslutningssystemet för kablar, transformatorer och GIS
Det helt inkapslade CONNEX-anslutningssystemet med solid isolering gör krafttransformatorer oc...

Länkbox

Länkbox LB.W.X.8.8.1.S3.E1.000

Jordningslådor från PFISTERER är den perfekta lösningen för alla tvärbindnings- och jordningskoncept i högspänningskabelsystem. Den robusta konstruktionen kla...