Katalog

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

Tillbaka till listan

Pulver av zirkoniumhydrid (7704-99-6) från HME - Technologies GmbH

Produktförfrågan  

CAS-nummer: 13940-37-9

Funktioner:

Zirkoniumhydridpulver, titanhydridpulver, vanadiumhydridpulver, Hafniumhydridpulver, zirkoniumnitridpulver, titannitridpulver, vanadinnitridpulver, kvävehaltigt krompulver, kvävehaltigt manganpulver.

Zirkonium finns i jordskorpan endast i form av en malm, vanligtvis ett zirkoniumsilikat, t.ex. zirkon. Zirkonium utvinns ur zirkoniummalm genom att syre och kiseldioxid avlägsnas. Denna process, känd som Krollprocessen, tillämpades först på titan. Krollprocessen resulterar i en legering som innehåller hafnium. Hafnium och andra föroreningar avlägsnas i ett senare steg. Zirkoniumhydrid skapas genom att förädlat zirkonium kombineras med väte. Liksom titan löser fast zirkonium väte ganska lätt.

Densiteten hos zirkoniumhydrid varierar beroende på väte och ligger mellan 5,56 och 6,52 g cm-3.

Egenskaper:

  • Molekylformel: ZrH
  • Molekylvikt: 92,232
  • Densitet: 5,9 g/cm3

Användningsområden:

Som rent pulver används zirkoniumhydrider som hydreringskatalysatorer, i pulvermetallurgi och som getter i vakuumrörsindustrin. I vakuumsystem hjälper zirkoniumhydriderna till att skapa en tätning mellan metall och keramik. I denna metod blandas ett hydridpulver (särskilt ZrH4) med den förseglande metallen; uppvärmning av blandningen leder till att hydriden sönderdelas. Det väte som utvecklas renar det omgivande området, och den producerade metallen flyter och bildar en tätning även vid temperaturer så låga som 300 °C.

ZrH2 används i pulvermetallurgi, som hydreringskatalysator och som reduktionsmedel, vakuumrörsframkallare och skumbildare vid tillverkning av metallskum. Det används också som neutronmoderator i kärnreaktorer med termiskt spektrum, t.ex. forskningsreaktorn TRIGA som utvecklats av General Atomics eller de sovjetiska TOPAZ-kärnreaktorerna. Andra användningsområden är bl.a. som bränsle i pyrotekniska sammansättningar, dvs. pyrotekniska initiatorer.

Produktförfrågan