Katalog

LK Metallwaren GmbH

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

05.09.2024 01:09

Hallvärme med värmepump - när lönar det sig?

Uppvärmning av hallar är en utmaning som företag måste bemästra. Energieffektivitet, hållbarhet och driftskostnader är tre avgörande faktorer. I den här guiden får du veta hur värmepumpar bidrar till uppvärmning av hallar och varför de är ett framtidssäkert val.

Förståelse för hallvärme / värmepumpar

Vad är en värmepump?
En värmepump är ett värmesystem som utvinner värme från omgivningen och använder den för uppvärmning. Det är energieffektivt och miljövänligt eftersom det utnyttjar förnybara energikällor. Värmepumpar kan både värma och kyla och är särskilt underhållsfria.

Olika system för uppvärmning av hallar
Det finns ett stort urval av värme- och ventilationssystem för hallar. Dessa är speciellt anpassade till behoven i olika industriella tillämpningar.

Här följer en kort översikt över olika system och tekniker:

Ventilationssystem
Ventilationssystem reglerar luftväxlingen mellan inne och ute. Utrustade med värmeåtervinning kan de återvinna upp till 90 procent av värmen från frånluften. Resultatet är ett kontinuerligt luftutbyte med konstant temperatur!

Varmluftsvärmare
Varmluftsvärmare blåser däremot in varm luft direkt i det rum som ska värmas upp. På så sätt säkerställs en snabb och jämn värmefördelning.

Luftslussar i dörrar
Vikten av dörrluftslås bör inte heller förbises: om halldörrarna ofta är öppna hindrar de kall luft från att komma in och håller även stora hallar konstant varma.

Hybridvärmesystem
Moderna värmesystem bygger dock på hybridsystem: olika värmetekniker som kondenspanna, varmluftsgenerator och värmepump kan kombineras med varandra. På så sätt maximeras effektiviteten och miljövänligheten.

Värmepumpstyper för uppvärmningssystem i hallar
Luft/luft-värmepumpar
Luft/luft-värmepumpar utvinner värme från utomhusluften och överför den direkt till rumsluften. De används ofta som delade luftkonditioneringsenheter eller i ventilationssystem med värmeåtervinning. Dessa system kräver inga radiatorer eller golvvärme eftersom värmen distribueras via ventilationsspalter. De kan återvinna upp till 90 % av värmen från den använda rumsluften - mycket effektivt!

Luft/vatten-värmepump
Luft/vatten-värmepumpar utvinner värme från utomhusluften och överför den till en vattenkrets. De är mer flexibla att använda och kan även installeras i befintliga byggnader. De fungerar också effektivt vid så låga temperaturer som -20°C. De kan också kombineras med konventionella radiatorer eller golvvärmesystem. Jämfört med andra värmepumpar har de låga investeringskostnader.

När är en värmepump meningsfull?
Värmepumpar är meningsfulla i välisolerade byggnader. De är lämpliga för att ta tillvara spillvärme och för luftkonditionering och avfuktning av luften.

De är också idealiska för en ny hall eller omfattande renovering, eftersom de uppfyller kraven i den nya lagstiftningen (GEG 2024).

I kombination med förnybar energi, t.ex. solcellssystem, kan värmepumparna sänka driftskostnaderna ytterligare.

Fördelar och effektivitet
Värmepumpar erbjuder många fördelar:

Maximal energieffektivitet: Moderna värmepumpar täcker större delen av sitt energibehov med hjälp av praktiskt taget gratis energi från omgivningen. Detta leder till sänkta energikostnader.
Miljövänlig: Som regenerativt system utnyttjar värmepumpar förnybar energi och bidrar till att minska CO2-utsläppen.
Mångsidighet: De kan värma samt kyla och avfukta, vilket gör dem attraktiva för många industriella tillämpningar.
Berättigad till subventioner: Värmepumpar uppfyller kraven i GEG 2024 och kan därför vara berättigade till statliga subventioner.


Miljövänlig och hållbar uppvärmningslösning
Värmepumpar är en hållbar uppvärmningslösning eftersom de använder förnybar energi och minskar CO2-utsläppen. En viktig aspekt av detta är användningen av miljövänliga köldmedier.

Köldmedier är ämnen som används i värmepumpar för uppvärmning och kylning. De överför värme från omgivningen till värmesystemet. Köldmedier som R290 och R32 har en låg global uppvärmningspotential och bidrar till att minska miljöpåverkan. Detta gör värmepumpar till ett ännu mer miljövänligt val.

Effektiva värmesystem är konstruerade för hög verkningsgrad. Genom att använda kondenseringsteknik och/eller värmeåtervinning är systemen inte bara energieffektiva, utan bidrar också till att minska miljöpåverkan.

Det finns även CO2-neutrala lösningar som inte använder några fossila bränslen alls och som endast utnyttjar den tillgängliga utomhus- och inomhusluften. Mer information finns här.

Välja rätt uppvärmningssystem för hallar
När du ska välja rätt värmesystem för hallar är byggnadens specifika egenskaper avgörande. Hit hör hallens storlek och höjd, isoleringens kvalitet och den befintliga infrastrukturen, t.ex. gasanslutningar och elnät. Användningsvillkoren är också viktiga. Hit hör önskad temperatur samt värme- och kylbehov. Luftkvaliteten spelar också en viktig roll.

En annan viktig aspekt är energieffektiviteten. Det är viktigt att välja system med hög verkningsgrad och som möjliggör användning av förnybara energikällor. Enligt lag måste värmesystem få minst 65% av sin energi från förnybara källor.

Värme- och ventilationssystem måste vara anpassningsbara för att på bästa sätt kunna anpassas till förändrade förhållanden. Detta garanterar maximal effektivitet och prestanda. Därför krävs det ofta skräddarsydda lösningar för att uppfylla de specifika kraven i varje byggnad. Professionell rådgivning kan hjälpa till att hitta rätt lösningar som på ett perfekt sätt kombinerar energieffektivitet, ekonomi och komfort.
Med LK:s varmluftsgenerator GCS (Green Climate System) i kombination med värmepumpar kan lager- och logistikhallar värmas och kylas utan fossila bränslen

Slutsats: Är en värmepump rätt val för din hall?
Att välja rätt uppvärmningssystem för en hall kan vara avgörande för att sänka driftskostnaderna och samtidigt minimera företagets miljöpåverkan.

Moderna värmepumpssystem erbjuder en utmärkt lösning som inte bara uppfyller de strikta kraven i GEG 2024, utan också erbjuder möjligheten att använda förnybar energi.

Föreställ dig en uppvärmningslösning som är effektiv, ekonomisk och miljövänlig - utan användning av fossila bränslen, men genom att intelligent utnyttja den tillgängliga luften.

Det här är ingen framtidsdröm, utan en genomförbar och hållbar innovation som gör att du kan värma upp din hall på ett CO2-neutralt sätt.

Är du redo för halluppvärmning med en värmepump? Vi ger dig gärna råd. Dra nytta av 160 års erfarenhet och en skräddarsydd lösning som uppfyller dina krav.

Fler nyheter

Lätta vätskeseparatorer - Teknik för miljöskydd: De osynliga hjältarna i kampen mot vatte...


Det finns förnuftigare åtgärder för att aktivt delta i klimatskyddet genom att minska CO2-u...

Uppvärmning av hallar är en utmaning som företag måste bemästra. Energieffektivitet, hållbarhet och driftskostnader är tre avgörande faktorer. I den här guiden får du veta hur värmepumpar bidrar till uppvärmning av hallar och varför de är ett framtidssäkert val.