Katalog

Eppendorf SE

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

12.07.2024 00:07

Återvunna material som nästa steg mot ökad hållbarhet för avancerade laboratorieförbrukningsartiklar

I laboratorier för biovetenskap, där precision och renhet är oumbärliga, är efterfrågan på miljövänliga lösningar nu högre än någonsin. Laboratorierna brottas med den miljöpåverkan som deras verksamhet har, och de är medvetna om att den ständigt ökande efterfrågan på förbrukningsartiklar i plast inte är resursvänlig. För att bli mer hållbara måste därför framtida laboratorieförbrukningsartiklar av plastmaterial kunna tillverkas av förnybara eller återvunna råvaror.

Eppendorfs engagemang för hållbarhet är tydligt på många områden, bland annat i övergången av laboratorieförbrukningsartiklar till biobaserade råvaror med början 2022. Samtidigt visar återvunna material också stor potential för de delar av en produkt som inte kommer i direkt kontakt med provet. Återvunnet material, även kallat återvunna produkter, är i allmänhet återanvänd plast tillverkad av PE (polyeten), PP (polypropen) eller PET (polyetylentereftalat), som har kasserats minst en gång av hushåll eller företag och som används för tillverkning av nya produkter.

"Det "Post Consumer Recyclate (PCR)" som används för engångshållare för pipettspetsar är av industriellt ursprung och kommer uteslutande från överblivet material som uppstår under tillverkningsprocessen för kontaktlinser", säger Brigitte Klose, Global Marketing Manager för förbrukningsvaror på Eppendorf SE."Den här typen av "single source"-insamling av polypropylen från tillverkningen av medicinska produkter säkerställer att återvinningen behåller den renhet och integritet som är en förutsättning för tillverkningsprocessen av förbrukningsvaror för laboratorier. Vi begär dokumentation från våra leverantörer avseende spårbarheten av återvinningsmaterialet samt att alla processer uppfyller EN 15343:2007."


Sedan slutet av maj i år har Eppendorf inlett övergången till återvinning av de behållare som innehåller förbrukningsartiklar. Inledningsvis gäller denna övergång ställ för pipettspetsar för engångsbruk som vanligtvis används i laboratorier som utför sterilt arbete. Dessa ställ för engångsbruk är oumbärliga för användningen av pipettspetsarna. Stativen ger pipettspetsarna stabilitet och skydd, ända ut till den sista spetsen. Precis som pipettspetsarna måste dessa engångsstativ vara av samma renhet och sterilitet, och hittills har de tillverkats av mycket ren fossilbaserad polypropen. "Övergången till återvunnet material kommer att spara på denna begränsade fossila bränsleresurs, och Eppendorf kommer att spara mer än 166 ton CO2 per år", säger Klose.

Denna förändring av den polypropen som används för tillverkning av ställningarna påverkar varken renheten, steriliteten eller stabiliteten hos epT.I.P.S.®-pipettspetsarna i ställningar för engångsbruk. Våra kunder kan enkelt byta utan att drabbas av någon kvalitetsförlust. Detta verifieras ytterligare av partispecifika kvalitetscertifikat.

Fler nyheter

Den amerikanska forskaren Laura Seeholzer, Ph.D., Postdoctoral Fellow vid University of Californi...

Inom bioprocessutveckling är data nyckeln till framgång. Det är nödvänd...

Effektivt samspel mellan manuell och automatiserad pipettering Eppendorf presenterar sitt nya, mo...

ACT-märkningen (Accountability, Consistency, and Transparency) fungerar på samma sät...
Investigators 2024 går till Clemens Plaschka, Österrike

Den oberoende juryn, med professor Laura Machesky som ordförande, valde ut Clemens forskning om d...