Katalog

L.B. Bohle Maschinen und Verfahren GmbH

L.B. Bohle Maschinen und Verfahren GmbH

  • DIN ISO 9001:20015
  • DIN ISO 14001:2015
  • DIN ISO 50001:2018
  • EX-Zertifizierung

L.B. Bohle Maschinen und Verfahren GmbH

  • DIN ISO 9001:20015
  • DIN ISO 14001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

28.02.2024 00:02

L.B. Bohle: Tablet coater sparar resurser -Optimerad beläggningsprestanda med hög flexibilitet

Tabletcoaters blir allt viktigare inom läkemedelsproduktionen: tabletter är den viktigaste orala doseringsformen inom läkemedelsindustrin och beläggs ofta. Detta innebär att en tunn film av en eller flera polymerer och andra funktionella hjälpämnen (färgämnen eller fuktighetsbevarande medel) appliceras på tabletten, som kan fylla en mängd olika funktioner.
Tabletterna överdrags för att modifiera frisättningen av den aktiva ingrediensen, för att skydda den aktiva ingrediensen från ljus eller fukt eller för att maskera en bitter smak i tablettformuleringen. Tabletter överdrags också för att förbättra sväljbarheten.
Överdrag av aktiva ingredienser blir allt viktigare. Både kombinationspreparat och kombinationen av två inkompatibla aktiva ingredienser i en doseringsform är realiserade. Dessutom kan olika frisättningsprofiler för samma aktiva substans också kombineras. Kärnan innehåller komponenten med långsam frisättning och tablettöverdraget innehåller den initiala dosen med snabb frisättning. Formuleringarna består ibland av upp till fyra olika filmtyper. Detta leder till långa processtider. För att framgångsrikt kunna utveckla och producera sådana formuleringar är enhetligheten hos tablettöverdraget ett obligatoriskt krav.

Blandning, sprayning och torkning
Vid tablettöverdrag är samspelet mellan blandning, sprayning och torkning avgörande. Blandning, sprutning och torkning måste utföras samtidigt och med rätt inställningar för att uppnå optimal enhetlighet i överdraget.

Blandning:
Enhetlig och framför allt varsam rörelse av tablettkärnorna under sprutkonorna är avgörande. Tablettkärnorna får inte utsättas för alltför stor mekanisk belastning för att undvika skador.

L.B. Bohle (Ennigerloh) använder sedan mer än 20 år framgångsrikt en förlängd beläggningstrumma (längddiameter (L/D) > 1) med insvetsade blandningsspiraler. Blandningsspiralerna säkerställer en kontinuerlig och skonsam blandning av tablettbädden. Homogen blandning uppnås redan efter några minuter och bibehålls under hela processtiden. Den plana tablettbädden minskar smälttrycket i tablettbädden. Den kontinuerliga styrningen av blandningsspiralerna innebär att tabletterna inte accelereras kraftigt. Tablettbrott och tvillingbildning förekommer inte.

Tablet coater: trumgeometri, sprutarmdesign och reducerad beläggningstid
Trumgeometrin hos BFC tablet coater från L.B. Bohle skapar en stor sprutyta i den rörliga tablettbädden. Detta innebär att fler sprutmunstycken kan användas än med kortare trummor, vilket resulterar i en större sprutyta och högre sprutgenomströmning. Förutom beläggningssuspensionen är munstyckstypen, antalet munstycken och munstycksavståndet av särskild betydelse.

L.B. Bohle erbjuder olika lösningar för att justera avståndet mellan munstyckena, munstyckenas sprutvinkel och tryckparametrarna för atomisering.
Andelen suspensionsmassa i filmdragerade tabletter är i allmänhet 5-15% av kärnmassan. Särskilt bör filmens tjocklek nämnas, som inte bara är viktig för beläggningar med aktiva ingredienser, utan också måste vara enhetlig för tunna färgbeläggningar (skyddande). En ojämn filmapplicering inom en batch leder till exempel till färgskillnader som minskar produktkvaliteten.
Jämfört med konventionella tabletcoaters med L/D-förhållanden <1 möjliggör system med förlängda trummor upp till 40 % kortare processtider tack vare högre spruthastigheter. Torkning
Det är mycket viktigt att garantera optimal energi- och massöverföring. Detta innebär att energin måste tillföras direkt till tablettbädden. Luften strömmar direkt och lugnt in i tablettbädden och säkerställer effektivt en snabb torkning av den sprayade suspensionen. Coaterns periferi eller höljet värms inte upp.
Det optimerade luftflödet skapar ett lugnt spraymönster som minskar spraytorkningseffekten. Sprutmunstyckena är inte exponerade för tilluftsflödet och förblir svala under sprutprocessen. Detta reducerar spraytorkningseffekterna till ett minimum och ger en jämnhet i beläggningen på > 97% och bättre.
Världspremiär på Interpack 2023 - Coater optimerad med avseende på process, teknik och maskinutrustning
Tablet coaters från L.B. Bohle har varit fast etablerade på marknaden i mer än två decennier och är erkända som tekniskt avancerade.
Tack vare ett intensivt utbyte med kunderna och kontinuerlig avdelningsövergripande forskning och processoptimering har L.B. Bohle kunnat förbättra BFC-serien ytterligare. Detta har lett till förbättringar inom områdena teknik/maskinutrustning, rengöring, användarvänlighet och säkerhet, hygienisk design och hållbarhet. Målet är att optimera den dagliga produktionsprocessen genom att göra produktionen inte bara mer flexibel och snabbare, utan också mer resurseffektiv med optimal enhetlighet.
Inom området maskinutrustning ligger fokus på ett nytt maskinstyrningssystem. Applikationen iFix gör det möjligt att övervaka och styra processer. Som HMI (Human Machine Interface) tillhandahåller iFix de element som krävs för driften. Dessutom registreras viktiga data som långtidslagring av mätvärden, larm och meddelanden samt datagränssnitt till externa system och recepthantering.
Tablet Coater BFC erbjuder maximal flexibilitet och gör det möjligt att realisera satsstorlekar med en fyllnadsgrad på mellan 10 och 100 %. Med en BFC 400 motsvarar detta batchstorlekar på 65-650 liter.
L.B. Bohle har konstruerat om munstycksblocket i BFC. Munstycksjustering i vinkel och avstånd är motoriserad och automatisk. Dessutom är munstycksblocket nu smalare och rundat. Detta möjliggör bättre processövervakning och underlättar rengöringen.

Enklare drift och ökad säkerhet
I det nya systemet har L.B. Bohle särskilt implementerat förslag från användarna. Öppning och stängning av sidodörren stöds nu av pneumatiska cylindrar, så att mindre kraft krävs. Lufttillförselskorna är separata, vilket innebär en betydande viktminskning och enklare hantering.
Säkerhetsaspekter har också beaktats. Uppblåsbara tätningar används nu som standard. Helautomatisk provtagning och tablettladdning med stängd dörr ökar operatörssäkerheten.
Kontrollpanelen har fått en ny hygienisk design och en statuslampa som är integrerad i maskinens front stöder processövervakningen.

Snabb tömning och effektiv rengöring
När bestrykningsprocessen är klar töms bestrykaren snabbt, skonsamt och fullständigt genom att rotationsriktningen vänds och lutningen justeras. Därefter följer en helautomatisk rengöring. En extra rengöringslans i botten av systemet är nu integrerad som standard. Ytterligare förbättringar förkortar rengöringstiden och säkerställer att rengöringsmedlet rinner av snabbt och restfritt.

Fokus på hållbarhet
För första gången erbjuder L.B. Bohle värmeåtervinning som tillval i ventilationssystemet, vilket minimerar energiförbrukningen avsevärt.
Ett nytt energiövervakningssystem för bestrykningsmaskinens energiförsörjning ger tillverkningsföretag en fullständig överblick över den egna processen och förbrukningen.

Fler nyheter

18.-21 mars 2024

APV:s 14:e PBP-världsmöte

Wien, Österrike

Vi ser fram em...

L.B. Bohle hedrad flera gånger
Toppmodern teknik "förpackad" på ett modernt sätt
EVENEMANG I HELA VÄRLDEN