Katalog

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Autonom tillverkning - en hel bransch behöver komma ikapp

Industrin för rullningslager släpar efter när det gäller autonom produktion

Allt färre människor måste producera allt mer. Detta är redan en långvarig trend från det förflutna som kommer att fortsätta i framtiden. Det kommer till och med att bli en absolut nödvändighet. Dagens produktionskoncept inom rullningslagerindustrin kräver högt kvalificerad personal, även eller särskilt när de är högt automatiserade. Människor behövs för drift, inställning och optimering.

Men vad händer när människor helt enkelt inte längre finns tillgängliga?

En iakttagelse som kan göras över hela världen, av en mängd olika skäl, är personalbrist. Oavsett om det handlar om brist på utbildning, konkurrens mellan företag eller helt enkelt en hel generation som inte vill arbeta i en traditionell tillverkningsmiljö blir resultatet detsamma.

Eftersom denna fråga inte bara påverkar lagerindustrin, utan även alla andra industrier och sektorer, har utvecklingen gått snabbt under de senaste åren. Autonom produktion har länge varit standard inom många industrisektorer. Inom rullningslagerindustrin är den dock fortfarande liten eller obefintlig. Här måste produktionsmiljön för rullningslagerkomponenter komma ikapp för att förbli konkurrenskraftig på lång sikt.

Anledningen till detta har hittills varit de speciella kraven från industrin. Hög flexibilitet, mångfald av delar med små partistorlekar och kvantiteter har hittills lett till konventionella produktionsstrukturer. Detta gäller särskilt inom segmentet industrilager. Även om det har gjorts stora investeringar i automation, betyder automation inte nödvändigtvis autonomi. Autonoma system har också implementerats i enskilda fall, men detta har vanligtvis lett till mycket komplexa tekniska lösningar.

Om man tittar lite längre än bara till den industriella miljön eller den industriella tillverkningen blir denna megatrend ännu tydligare. Logistiksektorn visar vägen med autonoma distributionscentraler. Eller så tittar vi på jordbruket, där autonoma skördemaskiner har utvecklats och använts under lång tid. Att åstadkomma samma sak eller till och med mer med färre människor är den gemensamma nämnaren.


Konsekvent utveckling möter megatrend

Supfina Grieshaber har varit leverantör och utvecklingspartner till den internationella rullningslagerindustrin i årtionden och har hjälpt till att forma många trender från det förflutna. Det var därför självklart att Supfina också skulle ta sig an detta trendämne. För att kunna kartlägga produktionskedjan för en rullningslagerring måste även superfinishing-processen kartläggas på ett självständigt sätt. Och det är just i detta processteg för superfinishing som särskilda hinder uppstår vid implementeringen. Supfinas utgångspunkt var också befintliga lösningar, som de beprövade serierna RacePro och RaceFlex. Även om dessa kan användas mycket flexibelt och även har en hög grad av automatisering, är dessa maskiner konstruerade så att människor spelar en central roll. Uppställningsprocesser, produktionssekvenser som verktygsbyten och interaktion med styrsystemet är optimerade för operatören.

Det här är maskiner som passar in i dagens produktionsstruktur, men som inte uppfyller kraven på ett autonomt tillvägagångssätt.

Supfina Race Modular-serien är därför ett nytt tillskott till portföljen. I mycket nära samarbete med våra kunder har denna systemlösning systematiskt utvecklats för autonom och obemannad drift. Alla viktiga produktionsprocesser är automatiserade. Satsbytet eller den mekaniska inställningsprocessen, verktygs- eller efterbearbetningsbytet i produktionen och den klassiska komponenthanteringen kartläggs 24/7 utan en operatör. Namnet på serien återspeglar redan dess modulära design, som gör det möjligt att kartlägga ett brett spektrum av funktioner. Detta tillgodoser i sin tur de olika processkraven i förhållande till de olika typerna av rullningslager. Konfigurationen kan anpassas till lagerkonstruktioner som cylindriska rullager, koniska rullager, sfäriska rullager eller kullager och kan när som helst utökas på ett framtidssäkert sätt.

För att förverkliga ovannämnda funktionalitet ur ett tekniskt perspektiv är maskinen utrustad med egenskaper som gör hela processen möjlig i praktiken. Maskinelement som arbetsstycksdrivning, blockhållare, centreringssystem och arbetsstyckshantering är konstruerade med automatiskt aktiverade gränssnitt. Dessa och tillhörande element kan tas bort från och återföras till maskinen med hjälp av en 6-axlig robot. Roboten spelar därför en central roll i förverkligandet. Enbart en robot är dock inte tillräckligt. Endast genom att slå ihop robot och bearbetningsmaskin till en enhet kan en praktiskt genomförbar lösning skapas.

Sist men inte minst spelar även hela datakommunikationen en avgörande roll. Om det inte finns någon operatör som kan mata in arbetsstycket och bearbeta data på styrenheten, måste dessa data överföras via gränssnitt till IT-infrastrukturen.


Relevansen går långt utöver Superfinish

För användaren av ett sådant system kan en Superfinish-maskin dock inte betraktas isolerat. Samspelet mellan den maskin som utför det sista bearbetningssteget och hela produktionslinjen eller cellen är avgörande. Dessutom måste operativa och logistiska processer också ingå i planeringen av en sådan produktionsstruktur. Hur arbetsstycken och verktyg görs tillgängliga för systemet är bara några exempel på viktiga frågor som går utöver själva maskinen.

Om man tittar på alla dessa frågor ur dagens perspektiv, verkar mycket flexibel och autonom rullningslagerproduktion vara ett mycket långt steg in i framtiden. För vissa kommer detta språng att verka för långt. Men vissa företag har redan tagit detta jättekliv in i framtiden och de första maskinerna från Supfina Race Modular-serien har levererats.

Avslutningsvis återstår det att säga att för att forma denna förändring inom rullningslagerindustrin krävs engagemang från en hel industri, inklusive den tillhörande maskintekniska sektorn.

Fler nyheter

19.01.2024 03:00

Supfina är hjältekund 2024

Supfina är en Hero Customer 2024 inom Siemens Solid Edge CAD-system.

Supfina har förse...

"Som en av de ledande leverantörerna av ytbehandlingslösningar kommer Supfina-teamet att presentera en innovation - Supfina Fact superfinish-maskinen - för intresserade parter på årets Global Industrie i Lyon, hall 4, monter C156."
"Som en av de ledande leverantörerna av lösningar för ytbehandling kommer Supfina-teamet att ge intresserade parter individuell rådgivning om alla frågor som rör dubbla ytor på årets Grindtec i Leipzig i hall 5, monter E04."
Ja, och flera gånger!
"Lösningar för ytbehandling med hög precision" - det är mottot för Supfinas 132 kvadratmeter stora monter C10 i hall 10 på GrindingHub den 17-20 maj i Stuttgart.

06.12.2021 02:00

Supfina är utmärkt ...
Supfina vann tredje plats i årets ife Award 2021 "Innovationspreis Losgröße 1+".