Katalog

Arno Arnold GmbH

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold garanterar säkerhet även från ovan

När det krävs säkerhet inom automation används ofta maskininklädnader, dvs. extra skyddsanordningar. Med sitt takkoncept presenterar Arno Arnold ett slags "modulär" byggsats för takskydd.

Säkerhet ( lat. securitas) beskriver ett tillstånd som är fritt från oacceptabla risker eller som anses vara riskfritt. När det gäller tekniska konstruktioner eller föremål avses med säkerhet att de fungerar utan störningar och faror. Indirekt säkerhet avser lösningar med vilka ytterligare skyddsanordningar avvärjer en möjlig fara. Till exempel förhindrar maskinskydd på svarvar faror från rörliga delar och farliga externa störningar.

Oavsett om det gäller fordonstillverkning eller brödfabriker är många produktionsfunktioner idag helt automatiserade. Automatiseringen av dessa processer förbättrar produktkvaliteten och ökar samtidigt prestandan. Men hur är det med funktionssäkerheten hos dessa system för att skydda människor och miljö? Säkerhet inom automation innebär idag därför också att man använder rätt skyddssystem eller flexibla skyddskåpor som är anpassade till respektive applikation. Detta leder till behovet av en komplett kapsling av maskinen.

Trenden går idag i stor utsträckning mot valfria takluckor, som vid behov kan anslutas till den befintliga bakväggen. Fördelarna med detta är att spånor, kylmedel och ångor kan hållas kvar vid källan, personalen skyddas och bullernivån reduceras.

Men det finns också nackdelar: Verktygsmaskinerna är ofta beroende av åtkomst utifrån, t.ex. när det gäller byte av arbetsstycke. När det gäller stora och tunga arbetsstycken eller sammanlänkade och helautomatiska produktionslinjer används också olika hanteringsanordningar.

Säker skyddskåpa ger ljus i verksamheten
Arno Arnold presenterar den självbärande, transparenta takkåpan Roover. Som tak för verktygsmaskiner öppnar det upp åtkomst till arbetsbordet för barriärfri kranlastning.

Roover är transparent och släpper in mycket ljus i det mörka maskinrummet, vilket gör att användaren kan spara kostnader för drift och underhåll av belysningen i arbetsområdet utöver de ergonomiska fördelarna på lång sikt. De kristallklara transparenta elementen är tillverkade av ett termoplastiskt material med hög mekanisk hållfasthet och mycket god kemisk beständighet. I kombination med de styrda aluminiumskenorna kan fristående bredder på upp till 6500 mm uppnås. Tack vare den lättgående, kullagrade styrningen ökar inte den rörliga massan ytterligare på grund av glidfriktion, vilket har en positiv effekt på processens noggrannhet.

Under förflyttningen viks elementen ihop som en bälg. Lmin per vikning är densamma för alla bredder. Vid kanterna säkerställer torkarborstar en tätning mellan takluckan och hytten och skyddar även styrningen bakom bälgen från nedsmutsning.

Tricket med det fällbara taket
Idag är högpresterande verktygsmaskiner helt inkapslade. Detta bidrar till att skydda driftpersonalen. Det tar också hänsyn till att kylvätska och spånor i arbetsområdet ständigt ändrar riktning och intensitet.

Dessa kapslingar har dock en allvarlig nackdel när maskinen måste ställas om och lastas med mer eller mindre skrymmande arbetsstycken och anordningar. För många maskintyper sker denna lastning bäst ovanifrån. Det var därför Arno Arnold kom på idén med det svängbara taket. VD Simone Weinmann-Mang förklarar hur det fungerar: "Med vårt skyddstak Moover löser vi den uppenbara motsättningen mellan optimalt takskydd och kranlastning utan att kräva ytterligare utrymme."

Vid normal drift uppfyller taket sin funktion som skyddstak på ett tillförlitligt sätt. Men om det krävs kranlastning kan taket fällas upp med hjälp av en roterande mekanism. På så sätt kan arbetsområdet göras tillgängligt för kranlastning på valfri plats på maskinen. Drivningen kan antingen integreras i kåpan eller så kan kunden göra det själv.

Fördelen med denna lösning är att kranlastning även kan realiseras med en taklucka.

Ljus i mörkret

Panoramataket är en nyhet hos Arno Arnold. För att optimera den invändiga belysningen har ett transparent material utvecklats för taktäckningen. Detta innebär att befintliga ljuskällor nu kan lysa in i bearbetningsområdet från utsidan. Fördel: Det finns inget behov av invändig belysning.

Teleskopiska paneler utan bälg
Skyddskåpor utan bälg, som Arno Arnold kallar Strapano, garanterar säkerhet och skydd. Den minimala längden på skyddet när det är infällt är en särskild fördel här.

Tack vare det minimerade antalet delar och reduktionen till ett fåtal material är de massor som ska flyttas mycket låga. Strapano uppfyller alla krav när det gäller tillförlitlighet, hållbarhet, dynamik, precision och kostnader. Den modulära konstruktionen är särskilt intressant. Det gör att enskilda teleskopiska paneler kan bytas ut eller att taket kan förlängas utan verktyg.

Sammanfattning
När det gäller taktäckningar och kranlastning ställs konstruktören inför ett slags "cirkelns kvadratur". Med sitt takkoncept presenterar Arno Arnold ett slags "modulär" byggsats för taköverbyggnader. Dessa kan användas ensamma som tak i olika typer av maskiner eller med en bakvägg eller för eftermontering.

Fler nyheter

ArnoPure erbjuder en balans mellan skyddande funktion, hög löpglädje och lång livslängd. Utrymmes...