Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

25.09.2021 01:09

ACE Industrial stötdämpare: Skräddarsydda för automation

Ett effektivt sätt att snabbt och tillförlitligt avleda destruktiv energi i automatiserade processer är att använda små och industriella stötdämpare. Linjära karakteristiska kurvor gör de hydrauliska komponenterna överlägsna andra dämpningslösningar när det gäller att bromsa upp rörliga massor snabbt, säkert och exakt. Nyckeln till framgången för särskilt högpresterande dämpningselement i industriellt bruk är stötdämparingenjörernas kunnande, simuleringsteknik och årtionden av vidareutveckling inom tätnings- och vätsketeknik.

Automatiseringen har nyligen gjort snabba framsteg tack vare ny utveckling inom elektronisk signalinsamling och -behandling samt datakommunikation. Tack vare den kraftfullare drivtekniken kan företagen utöka automationsgraden för små serier, prototyper och enstaka tillverkningar. Många företag använder till exempel automatiserade processer, av vilka en del innebär mycket snabba rörelser med mycket stora tröghetskrafter. Men vad hjälper den bästa driv- och sensortekniken om den kinetiska energin hos de rörliga massorna är för stor för att omedelbart bromsas upp av de elektriska komponenterna eller pneumatiken? Och vad händer om systemen och maskinerna lamslås av strömavbrott eller hackarattacker medan de är i full rörelse? För dessa och andra fall använder konstruktörerna hydrauliska komponenter som industriella stötdämpare. Dessa är integrerade i exempelvis roterande bord och möjliggör höga produktionstakter genom exakt retardation vid varje cykel. På svängbara armar och portalsystem bromsar de tillförlitligt linjära rörelser och stöder snabb transport av tidskritiska komponenter från en arbetsstation till en annan. ACE Stoßdämpfer GmbH byggde de första justerbara industriella stötdämparna för biltillverkare nära Detroit i USA för nästan 60 år sedan. I dag är företaget, med huvudkontor i Langenfeld, Tyskland, en del av STABILUS-koncernen och erbjuder inte bara stötdämpare, utan även komponenter som industriella gasfjädrar, roterande bromsar, klämelement och många andra lösningar, bland annat för att frikoppla vibrationer. Små och industriella stötdämpare har förblivit ett centralt affärsområde. Inte minst eftersom det unika kunnandet ständigt har utökats av utvecklingsingenjörerna i USA och Europa.

MAGNUM-serien: Hur en stötdämpare enligt katalog blir en unik kundspecifik produkt

Ett utmärkt exempel på detta är MAGNUM-serien, som har utvecklats kontinuerligt under de senaste 20 åren. Den är utformad för höga krav och flexibilitet och består av sex familjer av justerbara och självjusterande industriella stötdämpare av medelstorlek med totalt 17 olika grundtyper. Varje produktfamilj täcker olika kravområden. Det finns till exempel speciella industriella stötdämpare med särskilt hög energiupptagning, kompakt konstruktion och steglös inställning samt modeller för extremt höga och låga temperaturområden.

Utföranden i rostfritt stål för de särskilda hygienbestämmelserna inom livsmedelsindustrin eller medicinteknik finns också i lager. Dessa komponenter, som bland användarna betraktas som stötdämparnas referensklass, har en sak gemensamt: de bromsar mjukt och konstant över hela slaglängden. Detta resulterar i maximalt skydd av den övergripande strukturen och möjliggör snabbare förflyttning av maskiner och system. En ytterligare fördel med den mjuka retardationen hos hydrauliska dämpare är en betydligt tystare drift.

Nyckeln till dessa fördelar är den unika dämpningstekniken, där den första är tryckhylsan. Den ser till att den slagande massan sätter oljan som används i den i rörelse och i slutändan omvandlar kinetisk energi till värmeenergi vid ett nästan konstant hydrauliskt tryck. Marknaden kräver att detta sker i en allt högre takt, eftersom konstruktioner förväntas bli effektivare och snabbare. För att göra detta möjligt i standardproduktfamiljen MC33 till MC64 med motsvarande gängstorlekar M33x1,5 till M64x2 modifierar ingenjörerna på ACE bland annat strypborrningarna på ett sådant sätt att den använda oljan kommer bakom kolven och in i kompensationsbehållaren på kortast möjliga tid. Förutom sådana optimeringar av oljebakflöde och borrningar spelar förkortningen av slaglängden också en avgörande roll för att öka cykelhastigheterna. Modifieringarna gör det till exempel möjligt för det Langenfeldbaserade företaget att ytterligare öka de redan goda värdena när det gäller energiupptagning per slag för de enskilda modellerna från 170 Nm till 6 780 Nm och slaghastigheterna från 0,02 till 5 m/s per sekund. Konkret har kundspecifika tillämpningar förverkligats med slaghastigheter på 30 m/s och energiupptagningar som ökat med upp till 250 procent. Tack vare ACE:s know-how och den specifika högkvalitativa konstruktionen av maskinelementen kan dessa ökningar realiseras inte bara med MAGNUM-stötdämpare, utan även med små stötdämpare och säkerhetsstötdämpare från ACE. Sådana prestandasprång genomförs sedan i varje enskilt fall på kundspecifik basis och i nära samordning med respektive tillämpningspartner.

Modulärt system inklusive unik simuleringsteknik

För att optimalt uppfylla individuella krav förlitar sig ACE på simuleringsprogram utöver sina ingenjörers årtionden av erfarenhet och kunskap. Detta gör det möjligt för forsknings- och utvecklingsteamet från Rheinland att simulera och ändra en mängd parametrar. Olika värden och grafik, t.ex. retardationskurvor, tids- och förskjutningskurvor eller stödkraft- och förskjutningskurvor, tillhandahålls kunderna utöver den individuella offerten. Förutom dämparnas egenskaper och deras retardationsbeteende ingår även andra relevanta komponenter i konstruktionen i simuleringarna. Först och främst ingår de använda drivenheterna, som genererar den energi som måste förbrukas i det fortsatta förloppet. För det andra undersöks driftsförhållandena i detalj. För tillämpningar under extrema förhållanden utanför standardtemperaturområdet -12 °C till 66 °C erbjuder ACE därför olika oljor och tätningar som kan utformas för 150 °C i det övre och -50 °C i det nedre området. För livsmedelsindustrin kan även renrumskompatibla varianter med livsmedelsolja och NSFH1-godkännande erbjudas och simuleras i förväg. Korrosionsskyddade varianter av rostfritt stål möjliggör användning i särskilt aggressiva miljöer eller områden där även det visuella utseendet är viktigt. Särskilda tillbehör kompletterar utbudet av möjliga användningsområden. Till exempel

bultförspänningar möjliggör stötar upp till en vinkel på 25 grader utan negativa effekter på stötdämparnas tätningsteknik och livslängd. Detta kan också beräknas exakt i förväg och åtgärdens framgång kan därmed förutses. Samma sak gäller för användningen av PU-huvuden för ytterligare bullerskydd.

Tack vare detta unika modulsystem i kombination med det tekniska kunnandet och simuleringsmjukvaran kan ACE säkerställa högsta möjliga grad av individualitet i automatiseringen vid varje konstruktion och omvandlar industriella standardstötdämpare av hög kvalitet till skräddarsydda lösningar på kundens begäran.

Fler nyheter

När rullstolar testas tar tillverkarna det säkra före det osäkra av f...

22.12.2023 01:05

Stötdämpare för säkerhet
Nödstoppsspecialister firar premiärer inom film och TV
När det gäller industriell dämpningsteknik är ACE en av de första kontaktpunkterna för de flesta ingenjörer och konstruktörer världen över. Oavsett vilka förfrågningar experterna har idag svarar ACE alltid snabbt, antingen online eller genom personlig kontakt på plats.

Det finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller utformningen av rullstolar. Det visar d...

Avlastning vid hantering och ombyggnad: universalskruvmejsel med gasdrivfjäder och strukturdämpare från ACE
i den universella skruvmejseln från Metallatelier GmbH