Katalog

KULLEN-KOTI GmbH

KULLEN-KOTI GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001

KULLEN-KOTI GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001

26.06.2021 05:06

Flexibelt skydd mot damm och drag

KULLEN-KOTI levererar borstsystem för många olika yrken inom byggbranschen

Tack vare sitt breda utbud av varianter och typer är KULLEN-KOTIs borstsystem oumbärliga funktionella element inom många områden av byggindustrin. De tar på sig helt olika uppgifter beroende på användningsområde. Medan de används som flexibla tätningar vid tillverkning av portar, dörrar och fönster, fungerar de som verktyg för yt-, rengörings- och bearbetningsteknik i byggmaskiner och anläggningar. Läs här vilka borstar som för närvarande dominerar scenen inom byggnads- och anläggningsbranschen.

Om det vid konstruktionen av portar, dörrar och fönster handlar om att genomföra bekväma och täta rörelse- och låsmekanismer, så ingår strip- och tätningsborstar från KULLEN-KOTI i det standardsortiment av komponenter som används av många tillverkare. Detta beror på att de kan användas för att genomföra sväng-, glid- och glidkinematik med låg friktion och låg ljudnivå samt tätningslösningar som ger ett tillförlitligt och varaktigt skydd mot damm, smuts, drag, fukt, insekter och buller. Detsamma gäller även för klassiska torrbyggnadstillämpningar, som t.ex. förverkligande av dragsnåla och installationsvänliga genomföringar för kablar, rör och ledningar. KULLEN-KOTI erbjuder för närvarande en omfattande portfölj av högkvalitativa band- och tätningsborstar, som är särskilt anpassade till de olika kraven inom dessa områden inom byggteknik. Dörr- och fönstertillverkare har alltid möjlighet att välja mellan många grundversioner med olika profiler och trimningsmaterial eller förkonfigurerade, monteringsfärdiga borstsystem.

Tätning och avskiljning

Beroende på typ och variant har KULLEN-KOTI:s band- och tätningsborstar profiler av stål, aluminium eller plast, som i första hand är försedda med trimningsmaterial av plastborstar. De kan vara i form av remsor, ringar eller skivor och kan placeras i band eller rullar med hjälp av lämpliga hållare. De finns i många olika RAL-färger. Beroende på utformningen är de också motståndskraftiga mot syror och kemikalier och lämpar sig för ett brett temperaturintervall från -45° C till +120° C. Om de är utrustade med ett metallfäste och trådtrimmer kan de även användas för ännu högre temperaturer.

I många fall är remsor och tätningsborstar från KULLEN-KOTI funktionellt sett långt överlägsna andra tätningstyper - t.ex. konventionella gummitätningar. Detta gäller särskilt gruppen flexibla borsttätningar, som erbjuder ett stort plus: Kompressibiliteten hos deras trim. Detta innebär att fyllningens fibrer alltid rätar upp sig igen efter en kompressionsfas (återhämtning) och på så sätt förblir en garant för borstens höga tätningseffekt under lång tid. Dessutom gör fyllningens komprimerbarhet att borsttätningen kan föras in mycket exakt och enkelt i hörn och kanter.

Rengöring, borttagning, utjämning

Förutom inom dörr- och fönsterbyggandet finns KULLEN-KOTIs borstsystem även inom många andra områden inom byggbranschen. Ett tekniskt fokus ligger här främst på de olika yrkena inom rengöringsteknik samt yt- och fogbehandling. Vid tillverkningen av prefabricerade betongdelar är till exempel mekanisk rengöring av formsystem och gjutformar KULLEN-KOTI:s hjul- och rullborstar ett område för KULLEN-KOTI. De används som roterande verktyg i olika utföranden med stål-, plast- eller slipbeslag, både i automatiserade rengöringssystem och i handstyrda maskiner. De befriar innerväggarna i gjutformarna för de förgjutna betongdelarna från störande materialrester för att garantera en hög ytkvalitet på de senare gjutna delarna. Vid rengöring av formsättningsplattor används de för att försiktigt avlägsna vidhäftningar från ytan. Å andra sidan är de knutna enkelskivborstarna från KULLEN-KOTI mycket lämpliga för målinriktad rengöring av skilje- och expansionsfogar efter sågning. De används ofta i mobila entreprenadmaskiner för att borsta bort lösa eller fastsittande sten-, damm- eller smutspartiklar från fogarna.

Efterbehandling och förädling av ytor

En annan byggrelaterad tillämpning där rullborstar från KULLEN-KOTI spelar en stor roll är den designinriktade efterbehandlingen och förädlingen av natur- och betongstenar. De borstsystem som används för detta ändamål används till exempel för att strukturera ytorna på granit- och marmorplattor samt fasad-, mur- och gatstenar för att uppnå olika visuella effekter. För att åstadkomma speciella vintage- och åldringseffekter erbjuder företaget speciella antika borstar, och om mycket släta ytor är målet rekommenderar KULLEN-KOTI slipande rullborstar med kiselkarbidkorn. Den mycket effektiva användningen av KULLEN-KOTI:s spiralvalsborstar i så kallade curlingmaskiner är också utbredd. Tack vare speciella Anderlon-slipborstar (ANS-fyllning) möjliggör de samtidig rengöring, utjämning och optisk efterbehandling av betongytor.

Sopning och röjning

Nära besläktad med användningen av tekniska borstar inom anläggningsbranschen är användningen av dem vid rengöring och röjning av offentliga platser. Här är det framför allt KULLEN-KOTI:s roterande sop- och ogräsborstar som kan monteras på maskiner och fordon för rengöringsteknik och som garanterar rena och välskötta gator, torg, idrottsanläggningar, parker och trädgårdar. På vintern används tekniska borstar även för att röja snö.

Användare, maskiningenjörer och konstruktörer inom byggbranschen kan för övrigt vända sig till KULLEN-KOTI:s testcenter för borstar i Reutlingen med sina frågor om borstteknik. I en modern maskinpark och under ledning av en expertgrupp kan man här utföra belastningstester, benchmarking, långtidstester eller specifika tillämpningar. KULLEN-KOTI Brush TestCenter kan också erbjuda värdefulla tjänster vid utveckling av nya borstlösningar eller vid ytterligare optimering av befintliga borstsystem, samt kreativ hjälp i problemfall.

Fler nyheter

Riktade lösningar för ultrafin slipning och kantrundning


Detta är...

Tekniska borstar hör sedan många år till grundutrustningen i många träbearbetningsmaskiner och system. Här används de i många olika utföranden och storlekar.

Våra transportrullar för ugnar är utrustade med speciella trådtrimningar som är temperaturbeständ...

Borstningsavgratning anses vara en av de mest flexibla och ibland mest ekonomiska metoderna för m...

KULLEN-KOTI kommer att presentera sina transportrullar för ugnar på Aluminium 2022 KULLEN-KOTI:s transportrullar för ugnar är utrustade med speciella trådbeslag som är temperaturbeständiga upp till 1 200 °C. De används över hela världen i horisontella linjer i värmebehandlingsanläggningar. De används över hela världen i de horisontella linjerna i värmebehandlingsanläggningar, där de möjliggör en exakt och ytvänlig transport av aluminiumplattor och -plåtar. På årets ALUMINIUM-mässa i Düsseldorf kommer KULLEN-KOTI att presentera denna exceptionella typ av borste och informera om de många möjligheterna till skräddarsydd finjustering av den. Företaget finns i hall 7A i monter D30.
KULLEN-KOTI presenterar borstlösningar för automatiserad avgradning